ΚΟΣΜΟΣ

Συνέβη κι αυτό: Απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε στάση λεωφορείου

Συνέβη κι αυτό: Απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε στάση λεωφορείου
Georgian Interior Ministry via AP

Διαβαθμισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το αντιτορπιλικό HMS Defender και τον βρετανικό στρατό, βρέθηκαν σε μια στάση λεωφορείου στο Κεντ.

Κάποια από αυτά τα έγγραφα αφορούν στην πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στη διέλευση του πλοίου από τα ουκρανικά ύδατα στα ανοικτά της ακτής της Κριμαίας την Τετάρτη.

Εξετάζουν επίσης την πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των λοιπών συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαλεύκανση της περίεργης υπόθεσης.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ένας υπάλληλος είχε αναφέρει την απώλεια ευαίσθητων αμυντικών εγγράφων, προσθέτοντας: «Θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Τα έγγραφα, συνολικά σχεδόν 50 σελίδες, βρέθηκαν σε ένα σωρό πίσω από μια στάση λεωφορείου στο Κεντ νωρίς την Τρίτη το πρωί.

Τα έγγραφα, περίπου 50 σελίδες συνολικά, βρέθηκαν την Τρίτη το πρωί, από ένα άτομο το οποίο θέλησε να παραμείνει ανώνυμο. Το άτομο αυτό, μόλις συνειδητοποίησε την ευαίσθητη φύση του περιεχομένου, επικοινώνησε με το BBC.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονταν ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και παρουσιάσεις PowerPoint, ήταν σχετικά με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Defender, το οποίο έπλευσε στα ανοιχτά της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές, αλλά και σε ρίψη βομβών στην πορεία του βρετανικού πλοίου, προκειμένου αυτό να εξέλθει από θαλάσσια περιοχή, στην οποία το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τόσο η Βρετανία, όσο και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι ανήκει στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία κλήθηκε από τη Μόσχα για μία επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία, απέναντι σε μία ενέργεια, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία ως προκλητική.

Από την πλευρά της, η Βρετανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για το επεισόδιο, καθώς ισχυρίστηκε ότι οι οποιασδήποτε βολές, έγιναν στο πλαίσιο μιας «ρωσικής άσκησης πυρών» που είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ενώ δεν έγινε ρίψη βομβών.

Το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό έπλευσε σε ουκρανικά ύδατα, περιγράφοντας την πορεία του ως «αβλαβή διέλευση» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα άφηναν να εννοηθεί ότι η αποστολή του πλοίου πραγματοποιήθηκε στην προοπτική μιας ενδεχόμενης επιθετικής αντίδρασης της Ρωσίας.

«Τι κατανοούμε από το ενδεχόμενο ‘πάρτι καλωσορίσματος’…;» αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος στη Μεικτή Στρατιωτική Διοίκηση της Βρετανίας (PJHQ) στο Νόρθγουντ, σύμφωνα με το BBC.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ