ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πρώτο κόμμα» η αποχή στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Γαλλία: «Πρώτο κόμμα» η αποχή στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών
AP Photo/David Vincent

Ρεκόρ αποχής καταγράφεται και πάλι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται σήμερα, Κυριακή, στη Γαλλία καθώς η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο ιδιο επίπεδο με την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρώτος γύρος αποτέλεσε «χαστούκι» για την πλειοψηφία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, δέκα μήνες πριν στηθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.

Στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου.

Ήταν όμως σε ελεύθερη πτώση σε σύγκριση με τις περιφερειακές (50,54%)και διαμερισματικές (41,92%) εκλογές του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις 20 Ιουνίου, τα δύο τρίτα των περίπου 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1958 και την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Απογοήτευση από την πολιτική; Καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο την ώρα που η Γαλλία αίρει τα περιοριστικά μέτρα; Μήνυμα των πολιτών για αλλαγή των θεσμών; Οι λόγοι για την αποχή αυτή είναι διάφοροι.

«Εγώ ψήφισα, αλλά δεν βγαίνει τίποτα», σχολίασε ένας 66χρονος συνταξιούχος στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι κανένα από τα τρία παιδιά του δεν θα ψηφίσει. «Το να ψηφίσεις για την προεδρία έχει νόημα, αλλά για τις περιφερειακές δεν ξέρουμε τίποτα. Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι; Δεν έχω ιδέα» συνόψισε.

Περίπου 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες με ένα πάντα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία σαφώς υποχωρεί, όμως διαγράφεται ήδη η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα.

Στον πρώτο γύρο, η άκρα Δεξιά (Εθνικός Συναγερμός, RN) της Μαρίν Λεπέν δεν ήρθε πρώτη παρά σε μία μόνο περιφέρεια, τη νοτιοανατολική Προβηγκία-Άλπεις Κυανή Ακτή, ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που την έφεραν μπροστά σε διάφορες περιοχές.

Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας, η ημέρα θα είναι μουντή, καθώς το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ούτε καν μία από τις 13 περιφέρειες.

Κερδισμένα από τις εκλογές αυτές πιθανολογείται ότι θα βγουν τα «παραδοσιακά» κόμματα που είχαν κάπως εξαφανισθεί τα τελευταία χρόνια από το τοπίο των μέσων ενημέρωσης μετά την εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία το 2017, ο οποίος άντλησε δυνάμεις τόσο από το εκλογικό σώμα της δεξιάς όσο και απ' αυτό της Αριστεράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ