ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Θετικός ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Κορωνοϊός: Θετικός ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Ξαβιέ Μπετέλ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες John Thys, Pool Photo via AP

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δύο ημέρες μετά την παρουσία τους στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου διαβεβαιώνει, πάντως, πως ουδείς εκ των υπόλοιπων 26 ηγετών θεωρείται «στενή επαφή» του Ξαβιέ Μπετέλ, επισημαίνοντας επίσης ότι κατά τη Σύνοδο τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στο Λουξεμβούργο, στενές επαφές νοσούντος θεωρούνται όσοι έμειναν για περισσότερα από 15 λεπτά μαζί του σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων χωρίς να φορούν μάσκα.

«Ουδείς αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης περιλαμβάνεται στη λίστα των στενών επαφών του πρωθυπουργού» δήλωσε εκπρόσωπος του Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας ότι στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, που έλαβε χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ έχει ελαφρά συμπτώματα (πυρετό, πονοκέφαλο). Τέθηκε σε καραντίνα δέκα ημερών και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία.

Ο 48χρονος φιλελεύθερος πολιτικός είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στις 6 Μαΐου.

Ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter πως οι Αρχές του Λουξεμβούργου επιβεβαιώνουν ότι ο Ξαβιέ Μπετέλ δεν είχε στενή επαφή με κανέναν από τους 26 ηγέτες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, ενώ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είχε κάνει τεστ για Covid-19, το οποίο ήταν αρνητικό.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 σήμερα μετά από ήπια συμπτώματα που είχε το πρωί. Είμαστε σε επαφή με τις αρχές του Λουξεμβούργου που επιβεβαιώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και ότι είχε αρνητικό τεστ λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σημειώνει ο Μπάρεντ Λέιτς.

Προσθέτει ότι «κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όλα τα υγειονομικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή και η σύνοδος οργανώθηκε έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να τηρείται ανά πάσα στιγμή».

«Ευχόμαστε στον πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ ταχεία ανάρρωση» καταλήγει.

Στο Λουξεμβούργο, χώρα περίπου 600.000 κατοίκων, έχουν καταγραφεί 70.600 κρούσματα και 818 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ