ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ηττήθηκε η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών

Γαλλία: Ηττήθηκε η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών
AP Photo/Michel Spingler

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπως καταδεικνύουν τα exit poll. Μεγάλη απογοήτευση και στο «στρατόπεδο» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που δεν κέρδισε επίσης καμία περιφέρεια -όπου και επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι.

Τα «παραδοσιακά» κόμματα (δεξιά και κεντροαεριστερά, σε συνεργασία με την άκρα αριστερά και τους οικολόγους) που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη-έκπληξη του Μακρόν στην προεδρία, το 2017, επανεμφανίστηκαν δυναμικά.

Ως προς την αποχή, κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές, παρόλο που στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Ο υποψήφιος του RN Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια-κλειδί της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικανών που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IFOP.

Ανάλογα ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και δεύτερο exit poll της Opinionway.

Στην έτερη κρίσιμη περιφέρεια της Άνω Γαλλίας, τα exit poll «δίνουν» άνετη νίκη του συντηρητικού Ξαβιέ Μπερτράν, υποψήφιου ήδη για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

Πολλά στελέχη της δεξιάς με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν.

«Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις» σχολίασε ο Ξαβιέ Μπερτράν.

O Ξαβιέ Μπερτράν (Α) σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Στις εκλογές του 2002 θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της γαλλικής Γαλλίας είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων.

Η εκλογική έκβαση εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

«Απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιφέρεια» παραδέχθηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». Η ίδια προσέθεσε ότι «η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες», αναφερόμενη προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Η αποτυχία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, συνιστά «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», παραδέχθηκε την ίδια στιγμή ο Στανισλάς Γκερινί, υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM.

Ludovic Marin, Pool photo via AP

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες σήμερα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ