ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Κύπρο για την αύξηση των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Κύπρο για την αύξηση των κρουσμάτων
AP Photo/Petros Karadjias

Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σύσκεψη σήμερα με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η σύσκεψη έχει οριστεί για τις 18:30 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 216 νέα κρούσματα, με 50 ασθενείς να νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 18 σε σοβαρή κατάσταση.

«Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του Covid 19 οφείλεται σε συνδυασμό λόγων και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και η έκτασή της», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι η έξαρση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων, στις μεγάλες χαλαρώσεις που επιφέρουν αυξημένο αριθμό επαφών, τον εφησυχασμό και την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι το πρόβλημα της πανδημίας λύθηκε, την κόπωση μετά από 1,5 χρόνο και 3 lockdown, στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά (όπως το Άλφα όσο και το Δέλτα, την σταθεροποίηση του εμβολιαστικού ρυθμού και την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των κοινωνικά πιο δραστήριων ηλικιακών ομάδων.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για τον τουρισμό, απάντησε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εγχώρια μετάδοση (εντός της χώρας και της κοινωνίας) ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που καταγράφουμε και ως εκ τούτου, το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν θα διασφαλίζουμε ότι θα είμαστε εμείς ασφαλείς σε σχέση με τους αφιχθέντες στη χώρα μας, αλλά και το αντίστροφο: ότι θα διατηρούμε ασφαλή τη χώρα μας τόσο για όσους την επισκέπτονται όσο και για εμάς τους ίδιους».

«Αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν και εμείς τηρούμε τα μέτρα που προστατεύουν εμάς τους ίδιους και κατ’ επέκταση τους γύρω μας» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ