ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντίποινα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές με οβίδες κατά αμερικανικής βάσης

Συρία: Αντίποινα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές με οβίδες κατά αμερικανικής βάσης
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Hadi Mizban

Με μπαράζ από οβίδες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο κοίτασμα πετρελαίου αλ Ομάρ, στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, «απάντησαν» υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στις επιδρομές που εξαπέλυσε το προηγούμενο 24ωρο ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον τους στα σύνορα Ιράκ - Συρίας.

Την επίθεση των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών κατά της αμερικανικής βάσης ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την εκτόξευση οβίδων χωρίς να διευκρινίσει την προέλευσή τους.

Σε αντίποινα, «πυρά από βαρύ πυροβολικό εκτοξεύτηκαν από τον διεθνή συνασπισμό» που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμά τζιχαντιστικές οργανώσεις στην πόλη Αλ-Μαγιαντίν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

H Αλ-Μαγιαντίν ελέγχεται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στα ανατολικά προάστια της Ντέιρ αλ-Ζορ.

Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε χθες, Κυριακή, το βράδυ παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 μέλη τους, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με drones εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καζίμι, κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, λέγοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να δούμε το Ιράκ ως έδαφος για την τακτοποίηση λογαριασμών και είμαστε προσηλωμένοι στο δίκαίωμά μας να εμποδίσουμε να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πεδίο επιθέσεων και αντιποίνων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καζίμι, ζητώντας «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση».

Για κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας έκανε λόγο και η Δαμασκός.

Μπλίνκεν: «Ισχυρό μήνυμα» οι επιδρομές

Τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία έστειλαν «ισχυρό μήνυμα» σε οποιονδήποτε επιτίθεται ενάντια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσε την ίδια στιγμή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα που έστειλαν οι αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ θα ακουστεί και θα ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές ενέργειες» από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι αεροπορικές επιδρομές, που στοίχισαν τη ζωή περίπου 10 μαχητών, έγιναν ως αντίποινα για επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες και αποδίδονται από τις ΗΠΑ σε ιρακινές πολιτοφυλακές πιστές στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε:

«Ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται σε πρόσφατες επιθέσεις είναι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ