ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Μπλίνκεν: Ελπίζουμε σε πιο σταθερές, επωφελείς σχέσεις με τη Μόσχα

ΗΠΑ - Μπλίνκεν: Ελπίζουμε σε πιο σταθερές, επωφελείς σχέσεις με τη Μόσχα
(Graeme Jennings/Pool via AP)

Μετά την πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα του μήνα στη Γενεύη, η οποία δεν απέφερε ιδιαίτερους καρπούς, τα ανοιχτά ζητήματα των δύο χωρών παραμένουν.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του τόνισε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αν αυτή η τελευταία συνεχίσει «να επιτίθεται», τότε η Ουάσινγκτον θα απαντήσει.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως έκανε με τις επιθέσεις SolarWind, τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Αμερικανός υπουργός -ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για μια συνάντηση με θέμα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών- αναφερόταν σε κυβερνοεπιθέσεις και στο ρόλο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, είπε ότι είναι «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, όμως δήλωσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διάφορες σχέσεις που έχουν χώρες με την Κίνα και πως δεν θα ζητήσουν από κανένα έθνος να επιλέξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι ωστόσο αλήθεια πως, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα -ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο-, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε σημαντικές προσπάθειες στο σχεδιασμό νομοθεσίας με στόχο την προστασία του δικτύου της 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huawei στα δίκτυα επόμενης γενιάς λέγοντας πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ