ΚΟΣΜΟΣ

Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα - Πανηγυρισμοί στους δρόμους

Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα - Πανηγυρισμοί στους δρόμους
Twitter

Την πρωτεύουσα του Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, κατέλαβαν οι αντάρτες, πυροδοτώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στην Μέκελε και αναγκάζοντας τους αξιωματούχους της μεταβατικής τοπικής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν την περιοχή.  

Κάτοικοι ανέφεραν σκηνές πανηγυρισμών και χαράς, με πυροτεχνήματα και χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας σημαίες.

Η κυβέρνηση, η οποία κατέλαβε τη Μέκελε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι αντάρτες της Τιγκράι απέρριψαν μια σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κατέλαβαν πολεμικές βάσεις, κήρυξαν μονομερή «κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα Μεκέλε της επαρχίας αυτής στην Αιθιοπία, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες συγκρούσεων με τον ομοσπονδιακό στρατό, ενώ η κυβέρνηση της χώρας που τους είχε εκδιώξει κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Κάτοικοι της Μεκέλε δήλωσαν χθες Δευτέρα ότι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ομοσπονδιακού στρατού, είδαν στην πόλη στρατεύματα του TPLF, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για σκηνές ενθουσιασμού.

«Ελέγχουμε 100% τη Μεκέλε», δήλωσε σήμερα ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του TPLF, εξηγώντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης όμως αυτές έχουν τερματιστεί.

«Οι δυνάμεις μας επιχειρούν στα νότια, τα ανατολικά και θα συνεχίσουν μέχρι κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους μας να έχει απαλλαγεί από τον εχθρό», πρόσθεσε.

Στις 28 Νοεμβρίου 2020 ο ομοσπονδιακός στρατός είχε καταλάβει τη Μεκέλε, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης του ομοσπονδιακού στρατού που ανέτρεψε τις τοπικές αρχές του Τιγκράι, το TPLF.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση «διατήρηση της ειρήνης» αφού οι δυνάμεις που είναι πιστές στο TPLF –οι Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι (TDF)-- επιτέθηκαν εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Παρά την πτώση της Μεκέλε, οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, με τις δυνάμεις της επαρχίας Αμχάρα αλλά και τον στρατό από την Ερυθραία να στηρίζουν τον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό.

Η ανακατάληψη της Μεκέλε από τις TDF καθώς και η αποχώρηση του ομοσπονδιακού στρατού και της διοίκησης που είχε επιβάλει η Αντίς Αμπέμπα στο Τιγκράι, αποτελούν καμπή σε αυτή τη σύγκρουση.

Εκεχειρία

Την ώρα που οι κάτοικοι της Μεκέλε γιόρταζαν τα νέα στους δρόμους, η κυβέρνηση Άμπι ανακοίνωσε χθες το βράδυ την κήρυξη «μονομερούς εκεχειρίας», έπειτα από αίτημα της μεταβατικής περιφερειακής κυβέρνησης του Τιγκράι.

«Η μονομερής εκεχειρία ξεκινά σήμερα 28 Ιουνίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί η γεωργική περίοδος», ανέφερε χθες Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο, όπως τόνισε, να επιτραπούν οι καλλιέργειες και η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία, ενώ παράλληλα να μπορέσουν οι αντάρτες «να ξαναπάρουν έναν ειρηνικό δρόμο». Η βασική γεωργική περίοδος στην Αιθιοπία διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

Οι οκτώ μήνες που διαρκεί η σύγκρουση στο Τιγκράι σημαδεύτηκαν από πολλές ωμότητες εναντίον των αμάχων --με καταγγελίες για εθνοκάθαρση, βιασμούς και μαζικού φόνους -- ενώ περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι στην επαρχία αυτή είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ενώ 5 εκατομμύρια άλλοι έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, έχει τονίσει ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τη χειρότερη παγκοσμίως επισιτιστική κρίση την τελευταία δεκαετία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν εμποδίσει επανειλημμένα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι.

Οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Βρετανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που μπορεί να γίνει την Παρασκευή.

Αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην επαρχία τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Τιγκράι, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ