ΚΟΣΜΟΣ

Nότιος Αφρική: 15 μήνες φυλακή στον πρώην πρόεδρο Ζούμα για ασέβεια στο δικαστήριο

Nότιος Αφρική: 15 μήνες φυλακή στον πρώην πρόεδρο Ζούμα για ασέβεια στο δικαστήριο
Michele Spatari/Pool via AP, File

Σε 15 μήνες φυλάκιση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα επειδή αγνόησε την εντολή του δικαστηρίου να παρουσιαστεί σε έρευνα για διαφθορά ενώ ήταν πρόεδρος.

Πρόεδρος της χώρας από το 2009 ως την παραίτησή του, το 2018 ο Ζούμα αντιμετώπισε πολλές δικαστικές περιπέτειες. Επί των ημερών του επιχειρηματίες κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν με πολιτικούς για να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το 2005 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το βιασμό μιας 31χρονης, όμως στη συνέχεια (2006) αθωώθηκε.

Επιπρόσθετα, κατηγορήθηκε για διασπάθιση χρήματος και διαφθορά, που προήλθε από την καταδίκη του οικονομικού του συμβούλου, Σαμπίρ Σάικ, για διαφθορά και απάτη.

Στις 6 Απριλίου του 2009, η Εισαγγελία αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον Ζούμα, για πολιτικούς λόγους.

Ο πρώην πρόεδρος έκανε μια και μοναδική εμφάνιση στο δικαστήριο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να παραστεί ξανά. Οι ερευνητές - με επικεφαλής τον δικαστή Raymond Zondo - ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να παρέμβει.

Δεν είναι σαφές εάν ο Ζούμα θα συλληφθεί, μετά την επιβολή ποινής εναντίον του.

Σε μια ακόμη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, ο Zούμα δήλωσε αθώος τον περασμένο μήνα στη δίκη του για διαφθορά που αφορούσε μία συμφωνία όπλων ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δεκαετία του 1990.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ