ΚΟΣΜΟΣ

Σε «μάχη» η ΕΕ με την παραλλαγή Δέλτα: Ποιες χώρες «χτυπά» σκληρά η μετάλλαξη

Σε «μάχη» η ΕΕ με την παραλλαγή Δέλτα: Ποιες χώρες «χτυπά» σκληρά η μετάλλαξη
AP Photo / Alberto Pezzali

Την ώρα που η Ευρώπη δίνει «μάχη» για να περιορίσει την διάδοση του νέου ταχύτατα μεταδιδόμενου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, δύο χώρες, βρίσκονται στο επικέντρο της, μετρώντας τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόκειται για τη Βρετανία και Ρωσία, στις οποίες σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προκαλεί νέες εξάρσεις της πανδημίας ανεβάζοντας τα κρούσματα σε ποσοστό έως και 70%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επισήμων απολογισμών, με 20.400 ημερήσιες μολύνσεις αυτές τις τελευταίες επτά ημέρες στη Ρωσία (+25% σε μια εβδομάδα) και 16.400 στη Βρετανία (+70%), οι δύο χώρες είναι ταυτόχρονα αυτές που μετρούν αυτή την περίοδο τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο όπου οι μολύνσεις αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ αυτών που καταγράφουν περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Λόγω της κατάστασης στις δύο αυτές χώρες, οι μολύνσεις στην Ευρώπη αρχίζουν να αυξάνονται, με 56.800 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την περίοδο, 21% περισσότερα σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα. Μεταξύ 12ης και 18ης Ιουνίου, ο δείκτης αυτός είχε φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του σε ηπειρωτική κλίμακα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με 46.000 ημερήσια κρούσματα.

Σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τότε που έφτασε η πανδημία στην ήπειρο, τον Ιανουάριο του 2020, ο ιός συνεχίζει αντίθετα να υποχωρεί. 1.820 νέα ημερήσια κρούσματα καταγράφηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες επτά ημέρες (-23% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), 714 στην Ιταλία (-35%) και 650 στη Γερμανία (-31%).

Ο αριθμός των θανάτων επίσης αυξάνεται συνολικά στην Ευρώπη, αν και πιο αργά: σχεδόν 1.100 θάνατοι καταγράφονται σήμερα καθημερινά, αύξηση 8% σε μια εβδομάδα, αλλά αυτοί οι αριθμοί παραμένουν αρκετά χαμηλότεροι από αυτούς που ήταν κατά την κορύφωση της πανδημίας στην ήπειρο, τον Ιανουάριο (περισσότεροι από 5.700 θάνατοι ημερησίως).

Η Ρωσία μετρά περισσότερους από τους μισούς νέους θανάτους στην περιοχή, με σχεδόν 600 θανάτους καθημερινά κατά μέσο όρο αυτές τις τελευταίες επτά ημέρες (+33% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα). Στη Βρετανία, παρά τον σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των νέων θανάτων σε δύο εβδομάδες (από δέκα ημερησίως σε 17 την προηγούμενη εβδομάδα), ο αριθμός των θανάτων παραμένει επί του παρόντος πολύ μακριά από τον αντίστοιχο κατά την κορύφωση του Ιανουαρίου, όπου σχεδόν 1.250 άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ