ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κούβα: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα για πρώτη φορά

Κορωνοϊός - Κούβα: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα για πρώτη φορά
(AP Photo/Ramon Espinosa)

Τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες η Κούβα, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει χθες Τρίτη πως επιβεβαιώθηκαν 3.080 νέες μολύνσεις του SARS-COV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 17 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φτάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.270 νεκρούς επί συνόλου 188.023 μολύνσεων.

Τα κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα έφθασαν τα 3.006, διευκρίνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η επαρχία Ματάνσας (753 κρούσματα σε 24 ώρες) παρέμεινε στην πρώτη θέση ως προς τον δείκτη επίπτωσης στη νήσο, με 569 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους. Χαρακτηρίζεται πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Η Αβάνα, για μήνες το προηγούμενο επίκεντρο, βλέπει τα κρούσματα να μειώνονται χάρη στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάιο με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Οι αρχές επιδιώκουν ο πληθυσμός της πόλης, 2,2 εκατ. άνθρωποι, να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,69 εκατ. πολίτες. Έχουν χορηγηθεί συνολικά κάπου 5,67 εκατ. δόσεις.

Σκοπός της κουβανικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας (11,3 εκατ.) εντός του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ