ΚΟΣΜΟΣ

Αναμένεται ποινική δίωξη σε βάρος του Ομίλου Τραμπ για φορολογικά εγκλήματα

Αναμένεται ποινική δίωξη σε βάρος του Ομίλου Τραμπ για φορολογικά εγκλήματα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alex Brandon

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν αναμένεται να ασκήσει την Πέμπτη δίωξη σε βάρος της ομώνυμης εταιρείας του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του επικεφαλής οικονομικού διευθυντή Άλεν Βάισελμπεργκ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNNi.Ο ίδιος ο Τραμπ δεν αναμένεται να κατηγορηθεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Η είδηση είδε πρώτα το φως της δημοσιότητας από ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το CNNi, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια έρευνας που ξεκίνησαν λόγω ξεκίνησε για τις μυστικές πληρωμές που έκανε ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το αν η εταιρεία ή ορισμένοι υπάλληλοι πλήρωσαν φόρους επί των παροχών, όπως δωρεάν διαμερίσματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Οι εισαγγελείς εξέτασαν επίσης τα μπόνους που καταβλήθηκαν στους υπαλλήλους και κατά πόσον καταβλήθηκαν οι σχετικοί φόροι. Αν και οι εισαγγελείς έχουν επικεντρωθεί στον Άλεν Βάισελμπεργκ, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να συνεργαστεί με τις αρχές, οι δικηγόροι του ενημέρωσαν πρόσφατα τον εισαγγελέα ότι δεν θα συνεργαστεί.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, διενεργεί έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του Τραμπ προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ένα κατηγορητήριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον Όμιλο Τραμπ, οδηγώντας τις τράπεζες αλλά και τους επιχειρηματικούς εταίρους στο να σταματήσουν την συνεργασία. Στην εταιρεία πιθανότατα θα επιβληθεί πρόστιμο και άλλες κυρώσεις εάν κριθεί ένοχη.

Η ανακοίνωση των κατηγοριών θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πίεση στον Άλεν Βάισελμπεργκ να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, στους οποίους αντιστάθηκε. Ο Βάισελμπεργκ βρίσκεται στον στενό κύκλο εμπιστοσύνης του Τραμπ, κάτι που καθιστά τη συνεργασία του δυνητικά ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε μελλοντική υπόθεση εναντίον του Τραμπ, αναφέρει η WSJ.

Η εισαγγελική έρευνα εξέτασε μια σειρά πιθανών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο Όμιλος Τραμπ χειρίστηκε την αξία των ακινήτων του προκειμένου να μειώσει τους φόρους της, και να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

«Δεν μπορώ να επισημάνω με αρκετή έμφαση πόσο καταστροφική θα ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης για τον Οργανισμό Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο Ντάνιελ Γκόλντμαν, πρώην βοηθός εισαγγελέα στην νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης. «Κάτι τέτοιο θα ήταν θανατηφόρο πλήγμα για τον Οργανισμό Τραμπ», δήλωσε ο Γκόλντμαν και στη δημοσιογράφο του MSNBC, Νικόλ Ουάλας.

Ο Οργανισμός Τραμπ, ο οποίος έχει υπό την ομπρέλα του τα μερίδια του πρώην προέδρου σε ξενοδοχεία, θέρετρα, λέσχες γκολφ και ακίνητα, βαρύνεται με χρέος τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Forbes τον Οκτώβριο του 2020. Περίπου τα 2/3 του εν λόγω χρέους αφορούν δάνεια που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ