ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ινδία: Μία «ανάσα» πριν το ορόσημο των 400.000 νεκρών

Κορωνοϊός - Ινδία: Μία «ανάσα» πριν το ορόσημο των 400.000 νεκρών
AP Photo/Aijaz Rahi

Η Ινδία είναι μια ανάσα από το τραγικό ορόσημο των 400.000 θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30,41 εκατομμύρια. 

Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.005 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 48.786 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα, οι αριθμοί που δημοσιοποιεί το υπουργείο τις τελευταίες ημέρες μοιάζουν να δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 523.257.

Η χώρα της Ασίας βρίσκεται μερικές ώρες από το να ξεπεράσει το τραγικό ορόσημο των 400.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας. Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται ως εδώ τους 399.459 νεκρούς επί συνόλου 30.411.634 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 για τους ενήλικες άνω των 45 ετών είχε ανοίξει την 1η Μαΐου.

Όμως μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 275 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και μόλις το 4% του πληθυσμού της Ινδίας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιάσει 1,1 δισεκατομμύριο ενήλικες ως το τέλος του έτους.

«Η εκστρατεία ανοσοποίησης αναμένεται πλέον να επιταχυνθεί (…) ο ημερήσιος αριθμός των εμβολίων που χορηγούνται αυξήθηκε και αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο», δήλωσε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα, ειδικός της πολιτικής δημόσιας υγείας.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι κάποιες ανισότητες και η δυσπιστία των πολιτών εμποδίζουν την επιτυχία της εκστρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ