ΚΟΣΜΟΣ

Η επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Pixabay

Μέσω της εφαρμογής νέων κανόνων στην πώληση των πλυντηρίων, των τηλεοράσεων και των ψυγείων προσπαθεί η βρετανική κυβέρνηση να «πολεμήσει» την κλιματική αλλαγή.

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή στη Βρετανία νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών θα πρέπει να φροντίζουν για διαθέσιμα ανταλλακτικά για τους πελάτες τους, με στόχο την επέκταση της διάρκεια «ζωής» αυτών των προϊόντων μέχρι και 10 χρόνια επιπλέον.

Εκτός από το «Right to Repair» (σ.σ. δικαίωμα στην επισκευή), τα υψηλότερα ενεργειακά πρότυπα φέτος θα μειώσουν επίσης κατά μέσο όρο 75 λίρες τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες αντιδρούν λέγοντας ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να κάνουν τα λευκά προϊόντα πιο ακριβά.

Οι κανόνες για το «Δικαίωμα στην επισκευή» στοχεύουν στην αντιμετώπιση της «ενσωματωμένης απαρχαίωσης» σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές κατασκευάζουν σκόπιμα συσκευές με σύντομη ημερομηνία λήξης για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν καινούργιες.

Οι κατασκευαστές θα είναι πλέον νομικά υποχρεωμένοι να διαθέσουν ανταλλακτικά στους καταναλωτές, ώστε να μπορούν οι συσκευές να επιδιορθωθούν.

Οι αλλαγές στα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης φέτος θα σημαίνουν επίσης εξοικονόμηση για τους καταναλωτές και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2021 κατά οκτώ μεγατόνους, μειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα αγαθά που καταναλώνουν ενέργεια, ανέφερε η κυβέρνηση.

Από τον Μάρτιο, η αρμόδια επιτροπή τις κυβέρνησης έχει επίσης κάνει αλλαγές στην επισήμανση ενεργειακής απόδοσης των συσκευών.

Η υπουργός Ενέργειας της χώρας Anne Marie Trevelyan είπε: «Τα αυστηρότερα πρότυπα θα διασφαλίσουν ότι περισσότερα από τα ηλεκτρικά μας προϊόντα μπορούν να διορθωθούν και όχι να απορριφθούν όταν σταματήσουν να λειτουργούν, βάζοντας περισσότερα χρήματα πίσω στις τσέπες των καταναλωτών».

Ο υπουργός για την αλλαγή του κλίματος Λόρδος Callanan πρόσθεσε: «Μπορούμε όλοι να παίξουμε τον ρόλο μας για να τερματίσουμε τη συμβολή μας στην αλλαγή του κλίματος, ακόμα και όταν επιλέγουμε μια νέα ηλεκτρική συσκευή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ