ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία αυτοχθόνων στον Καναδά; Ακόμη 200 τάφοι χωρίς στοιχεία βρέθηκαν σε πρώην οικοτροφείο

Γενοκτονία αυτοχθόνων στον Καναδά; Ακόμη 200 τάφοι χωρίς στοιχεία βρέθηκαν σε πρώην οικοτροφείο
Φωτογραφία αρχείου Bryon Lerat/Cowessess First Nation/The Canadian Press via AP

Δεν έχουν τέλος οι μακάβριες ανακαλύψεις ομαδικών τάφων παιδιών αυτοχθόνων στον Καναδά καθώς την Τετάρτη εντοπίστηκε ακόμη ένας μαζικός τάφος στη Βρετανική Κολομβία, ο τρίτος μέσα σε έναν μήνα. 

H κοινότητα αυτοχθόνων στην περιοχή Λόουερ Κοτένε, κοντά στην πόλη Κράνμπρουκ της Βρετανικής Κολομβίας, ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τα λείψανα σχεδόν 200 ανθρώπων κάτω από ένα πρώην οικοτροφείο.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν λείψανα 182 ανθρώπων στο οικοτροφείο Σετν Γουτζίν, όπου φοίτησαν χιλιάδες παιδιά. Μάλιστα κάποια ήταν θαμμένα πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, σε βάθος περίπου ενός μέτρου.

«Πιστεύεται ότι τα λείψανα αυτών των 182 ψυχών προέρχονται από τα μέλη του Έθνους Ktunaxa, από τις γειτονικές κοινότητες των Πρώτων Εθνών και από την κοινότητα του «Aq'am», δήλωσε η κοινότητα του Λόουερ Κοτένε πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά αν οι σοροί ανήκαν σε πρώην φοιτητές στο σχολείο, αναφέρει το ΒΒC.

Το σχολείο άνοιξε το 1890 και έγινε βιομηχανική σχολή το 1912. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ήταν τόπος επαναλαμβανόμενων εστιών γρίπης, παρωτίτιδας, ιλαράς, ανεμοβλογιάς και φυματίωσης. Το 1969, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείρισή του από την καθολική εκκλησία και το έκλεισε.

Πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη ομαδικών τάφων μέσα σε ένα μήνα στη χώρα, που έρχεται πια αντιμέτωπη με τις εγκληματικές και ρατσιστικές πολιτικές της κατά γηγενών.

Την περασμένη εβδομάδα στο Μαριεβάλ, στην επαρχία Σασκάτσουαν ανακαλύφθηκαν 750 ανώνυμοι τάφοι στον χώρο ενός πρώην οικοτροφείου για παιδιά αυτόχθονων και στα τέλη Μαΐου είχε προηγηθεί ο εντοπισμός των οστών 215 παιδιών στο Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία.

Από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990, περισσότερα από 150.000 αυτόχθονες παιδιά αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν σχολεία που χρηματοδοτούνταν από το κράτος σε μια εκστρατεία για να τα αφομοιώσουν βίαια στην καναδική κοινωνία. Η κακοποίηση ήταν έντονη στα σχολεία όπου χιλιάδες παιδιά πέθαναν από ασθένειες, παραμέληση και άλλες αιτίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την «οδύνη» του και δήλωσε ότι ο Καναδάς πρέπει να «παίρνει μαθήματα από το παρελθόν του και να προχωρά στον κοινό δρόμο της συμφιλίωσης». Επίσης κάλεσε τον πάπα Φραγκίσκο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας για αυτά τα εγκλήματα, που σύμφωνα με επιτροπή έρευνας ήταν μια πραγματική «πολιτιστική γενοκτονία» εκ μέρους του Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ