ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Έκρηξη» στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα - Αύξηση 72% σε μία εβδομάδα

Βρετανία: «Έκρηξη» στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα  - Αύξηση 72% σε μία εβδομάδα
AP Photo/Alberto Pezzali

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υγειονομικές υπηρεσίες κατέγραψαν 27.989 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου.

Την τελευταία εβδομάδα (25 Ιουνίου-1 Ιουλίου) τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 72% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ άλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Συνολικά 44,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 30 Ιουνίου και 33 εκατομμύρια έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εκτίμησε ότι το 70-80% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα αφορά έως το τέλος του μήνα την μετάλλαξη Δέλτα, και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ήδη στη Γερμανία η παραλλαγή Δέλτα αφορά τα μισά κρούσματα κορωνοϊού και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει της παραλλαγής Άλφα (βρετανική), η οποία έως τώρα ήταν η κυρίαρχη.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού» τόνισε ο Γενς Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 55% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 37,3%.

«Μόνο ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα» επισήμανε και σημείωσε ότι θα ήταν καλό εντός του μήνα να συμπληρωθούν τουλάχιστον 75 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε, εν τω μεταξύ, σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ευρώπη, λέγοντας πως θα αντιμετωπίσει νέο κύμα κορωνοϊού εάν οι πολίτες δεν συνεχίσουν να είναι πειθαρχημένοι.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε επισήμανε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 10%, λόγω των ταξιδιών και της χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από 10 εβδομάδες που σημείωνε μείωση.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά

Προειδοποίηση ΠΟΥ σε Ευρώπη: Πειθαρχία ή νέο κύμα κορωνοϊού - Αυξήθηκαν επικίνδυνα τα κρούσματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ