ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για λογοκλοπή η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων

Γερμανία: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για λογοκλοπή η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων
John MacDougall/Pool via AP

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για λογοκλοπή βρίσκεται τρεις μήνες πριν από τις εκλογές η υποψήφια των Πρασίνων για τη γερμανική καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, με το κόμμα της να καταλογίζει στους αντιπάλους του «τακτικές πολέμου λάσπης» και «δολοφονίας χαρακτήρα» και να απορρίπτει τους ισχυρισμούς.

Οι κατηγορίες προήλθαν από τον Αυστριακό επαγγελματία «κυνηγό λογοκλοπών» Στέφαν Βέμπερ, ο οποίος έγραψε στο ιστολόγιό του ότι η Αναλένα Μπέρμποκ στο βιβλίο της με τίτλο «Τώρα: Πώς μπορούμε να ανανεώσουμε τη χώρα μας» έχει συπεριλάβει τουλάχιστον πέντε αποσπάσματα από δημοσιευμένα άρθρα στον Τύπο και από την ιστοσελίδα της Wikipedia χωρίς να το αναφέρει.

Το κόμμα των Πρασίνων απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «αβάσιμες», προσέλαβε μάλιστα τον διάσημο δικηγόρο Κρίστιαν Σερτς, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο και τον ομοσπονδιακό προπονητή ποδοσφαίρου Γιοάχιμ Λεβ.

«Οι κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες, καθώς η δημοσίευση των αποσπασμάτων δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί λογοκλοπής. Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε άλλη μία απόπειρα επίθεσης κατά της κυρίας Μπέρμποκ», δήλωσε ο κ. Σερτς, ενώ εκπρόσωπος των Πρασίνων έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα».

Ο «κυνηγός λογοκλοπών» Στέφαν Βέμπερ δήλωσε πάντως ότι ασχολήθηκε με το βιβλίο της Αναλένα Μπέρμποκ από «επιστημονικό ενδιαφέρον», διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει λάβει αμοιβή από οπουδήποτε προκειμένου να ερευνήσει πιθανή λογοκλοπή.

Οι κατηγορίες περί λογοκλοπής έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την προεκλογική εκστρατεία των Πρασίνων που βλέπουν την υποψήφιά τους να «ξεφουσκώνει» μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε η παρουσίασή της στους ψηφοφόρους.

Σειρά δικών της λαθών έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια ακόμη και σε υποστηρικτές του κόμματός της.

«Το ότι η προεκλογική εκστρατεία θα ήταν σκληρή, το ότι τμήματα της κοινής γνώμης ανυπομονούν να δουν την Αναλένα Μπέρμποκ να σκοντάφτει, αυτό ήταν προφανές εδώ και μήνες. Για αυτό και ξαφνιάζουν ακόμη περισσότερο τα λάθη που γίνονται και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» γράφει σχετικά η εφημερίδα Die Zeit.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, η κυρία Μπέρμποκ χάνει τόσο από τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ, όσο και από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Ερμηνεύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ, επισήμανε ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους που μετακινούνται «τρέχουν στον συντηρητικό υποψήφιο από τον φόβο μιας πράσινης Καγκελαρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ