ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Ναι» στον συνδυασμό εμβολίων AstraZeneca και Pfizer ή Moderna

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Ναι» στον συνδυασμό εμβολίων AstraZeneca και Pfizer ή Moderna
AP Photo/Martin Meissner

Όσοι έχουν λάβει ήδη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση με σκεύασμα τύπου mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna), ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, υιοθετώντας την σχετική σύσταση της Διαρκούς Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko).

«Ο συνδυασμός ενός εμβολιασμού με AstraZeneca με μια δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη προστασία -τουλάχιστον όση προστασία προσφέρουν δύο δόσεις από ένα εμβόλιο mRNA» τόνισε ο Γενς Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή και προσφέρουν επίσης καλή προστασία.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι με τον συνδυασμό των δύο διαφορετικών εμβολίων, το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού μπορεί να περιοριστεί στις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε, διευκολύνει όσους επιθυμούν να πετύχουν γρηγορότερα την πλήρη προστασία.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η δυνατότητα συνδυασμού θα καταστήσει το σκεύασμα της AstraZeneca ελκυστικότερο και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα εμβόλια.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα θα είμαστε το φθινόπωρο. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με ικανοποιητική ταχύτητα» προσέθεσε με το βλέμμα και στην ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

«Οι διακοπές, έπειτα από τόσο καιρό περιορισμών, είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε και κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν φέτος στο εσωτερικό.

Ο Γενς Σπαν εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις χωρίς προφανώς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες. «Αν το γνωρίζαμε, η επικοινωνία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα των πολιτών» δήλωσε.

Εν όψει του φθινοπώρου εντείνεται όμως και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Το Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών ζητά μάλιστα να ληφθεί άμεσα η σχετική πολιτική απόφαση.

«Ήδη εντός Ιουλίου χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει να χορηγείται η αναμνηστική δόση στα κέντρα αποκατάστασης και στους οίκους ευγηρίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Όιγκεν Μπράις, υπενθυμίζοντας ότι οι τρόφιμοί τους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήδη τον Φεβρουάριο.

«Για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καθόλου χρόνο» τόνισε και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε τέτοιες δομές δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο -σε κάποια κέντρα είναι κάτω του 50%, σημείωσε- εξ ου και θα πρέπει να προβλεφθεί και η ημερήσια εξέταση του προσωπικού με τεστ κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ