ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι σε κατάσταση λιμού στo Tιγκράι

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι σε κατάσταση λιμού στo Tιγκράι
AP Photo/Rebecca Blackwell

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι "πέρασαν το όριο του λιμού" στο Τιγκράι, περιφέρεια της βόρειας Αιθιοπίας που είναι σε πόλεμο εδώ και οκτώ μήνες, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, με τον διεθνή οργανισμό να προτρέπει τους αντάρτες να εφαρμόσουν την εκεχειρία που κήρυξε η Αιθιοπία.


Η σύγκρουση στο Τιγκράι είχε ένα σημαντικό σημείο καμπής τη Δευτέρα με την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε από δυνάμεις πιστές στις περιφερειακές αρχές που προέρχονται από το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Και δύο κρίσιμες γέφυρες για την παράδοση της βοήθειας στο Τιγκράι καταστράφηκαν αυτή την εβδομάδα από τις αιθιοπικές δυνάμεις, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η κατάσταση "έχει επιδεινωθεί σημαντικά", δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ραμές Ρατζασινγάμ στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Τιγκράι μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Νοέμβριο.
"Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πέρασαν το όριο του λιμού και ότι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον βρίσκονται στα όρια του λιμού", προειδοποίησε ο Ρατζασινγάμ. "Μερικοί υπονοούν ότι οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι, 33.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό", πρόσθεσε.

"Οι ζωές πολλών ανθρώπων μεταξύ αυτών (στο Τιγκράι) εξαρτώνται από την ικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτούς με φαγητό, με φάρμακα". "Πρέπει να τους πλησιάσουμε τώρα. Όχι την επόμενη εβδομάδα. Τώρα", είπε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε την Παρασκευή τις κατηγορίες λέγοντας ότι προέβλεπε να εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Τιγκράι, του οποίου έχασε τον έλεγχο αυτή την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ