ΚΟΣΜΟΣ

Μερική επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ζαβεντέμ

Μερική επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ζαβεντέμ
Het Nieuwsblad

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, στις 22 Μαρτίου, πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί εν μέρει, όμως οι πτήσεις δεν θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται πριν το απόγευμα της Παρασκευής, το νωρίτερο.

Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ είναι κλειστό μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην αίθουσα αναχωρήσεων.
Με μια ανακοίνωση η διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου αναφέρει ότι η πτέρυγα των αναχωρήσεων θα λειτουργήσει σε ποσοστό 20%.

Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών σκότωσαν 32 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ισλαμικό κράτος.

«Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών έλαβε το «πράσινο φως» από την πυροσβεστική και την Βελγική Πολιτική Αεροπορία για την μερική επανεκκίνηση λειτουργίας των επιβατικών πτήσεων στο αεροδρόμιο,» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Κατά συνέπεια το αεροδρόμιο είναι τεχνικά έτοιμο για την πραγματοποίηση των επιβατικών πτήσεων στην προσωρινή υποδομή που προβλέπεται για το check-in.»
«Ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μια επίσημη απόφαση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.»

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, η αστυνομία του αεροδρομίου των Βρυξελλών έκανε γνωστό πως είχε επικρίνει τα μέτρα ασφαλείας πολύ πριν τις επιθέσεις.

Σε μια ανοιχτή επιστολή των αρχών, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το βελγικό δίκτυο VRT (στα φλαμανδικά), η αστυνομία αναφέρει ότι είχαν στείλει «ισχυρά μηνύματα που αφορούσαν την συνολική ασφάλεια στο αεροδρόμιο».

Η αστυνομία είχε παραπονεθεί ότι «δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες ή στις αποσκευές από το κτιριακό συγκρότημα του αεροδρομίου μέχρι τα κεντρικά σημεία σωματικού ελέγχου».

Επιπλέον ισχυρίζονται ότι πολλοί εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του "άνδρα με το καπέλο"

Η αστυνομία ακόμη αναζητά τον τρίτο άνδρα που έλαβε μέρος στις βομβιστικές επιθέσεις. Ο άνδρας με το καπέλο εικάζεται πως έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε μαζί του.

Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου ήταν ο Νατζίμ Λαχράουι και ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι.

Ο αδελφός του Μπακράουι, Χαλίντ ελ Μπακράουι, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, στο σταθμό του μετρό Μάλμπεκ.

Στη συνέχεια η αστυνομία βρήκε έναν υπολογιστή στον οποίο ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι είχε αφήσει ένα μήνυμα. Στον ίδιο υπολογιστή οι αρχές βρήκαν σχεδιάγραμμα και φωτογραφίες της κατοικίας και του γραφείου του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ