ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στην Κύπρο: Εξαπλώνεται ραγδαία το μέτωπο, εκκενώνονται χωριά - Έφτασαν τα ελληνικά Canadair

Φωτιά στην Κύπρο: Εξαπλώνεται ραγδαία το μέτωπο, εκκενώνονται χωριά - Έφτασαν τα ελληνικά Canadair
Petros Karadjias/AP Photo

Στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» προχωρά η Κύπρος λόγω της ραγδαίας ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού.

'Οπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, λίγο μετά τις 21:30 έφτασαν τα δύο Canadair από την Ελλάδα, ενώ το πρωί της Κυριακής στις 06:00 θα προσγειωθούν στην Κύπρο ισραηλινά αεροσκάφη. Βοήθεια αναμένεται να στείλει και η Ιταλία.

Αναστασιάδης: Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός», αναφέρει σχετικά με το τεράστιο πύρινο μέτωπο της Κύπρου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και συμπληρώνει:

«Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

Την πρόθεσή του να συνδράμει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης εξέφρασε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω του Twitter.

Με δύο Canadair CL-415 συνδράμει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας νωρίτερα απέστειλε στην Κύπρο δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, όπως έκανε γνωστό η Πολιτική Προστασία μέσω ανακοίνωσης της.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη για την άμεση παροχή συνδρομής, τόσο με τα δύο αεροσκάφη όσο και με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο, εφόσον χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ