ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση κτηρίου στη Φλόριντα: Στους 121 οι αγνοούμενοι - Προσωρινή διακοπή των ερευνών

Κατάρρευση κτηρίου στη Φλόριντα: Στους 121 οι αγνοούμενοι - Προσωρινή διακοπή των ερευνών
AP Photo/Mark Humphrey

Δέκα μέρες μετά την κατάρρευση μεγάλου μέρους ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων κοντά στο Μαϊάμι Μπιτς, ο αριθμός των αγνοούμενων έπεσε σε 121 από 124, όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος της κομητείας, Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον τόπο της καταστροφής διακόπησαν προσωρινά χθες απόγευμα εξαιτίας της προγραμματισμένης κατεδάφισης του τμήματος του κτηρίου που παραμένει όρθιο και ενόψει της πιθανής έλευσης της τροπικής καταιγίδας Έλσα στην Φλόριντα.

Το Σάββατο, δύο ακόμη νεκροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια του 12ώροφου Champlain Towers South, ανεβάζοντας στους 24 τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

«Το έθνος πενθεί»

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κοντά στον τόπο της τραγωδίας, αφού συναντήθηκε μακριά από τους δημοσιογράφους με μέλη των οικογενειών των νεκρών και των αγνοούμενων.

«Όλο το έθνος πενθεί μαζί με τις οικογένειες αυτές. Το παρακολουθεί καθημερινά στην τηλεόραση», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Κάθισα με μία γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της και το μικρό τους αγόρι και δεν ήξερε τι να κάνει».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν παρέστη σε ενημέρωση με τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, στον οποίο δήλωσε ότι «θα σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει όλα τα κόστη και θα προσφέρει προσωρινά καταλύματα στους επιζώντες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε και με τους διασώστες. «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε ο Μπάιντεν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. «Αυτό που κάνετε εδώ είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Σε μια συγκινητική στιγμή της επίσκεψης Μπάιντεν, όπως την περιέγραψε ο δήμαρχος του Σέρφσαϊντ Τσάρλς Μπερκέτ, ο Αμερικανός πρόεδρος παρηγόρησε ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο προσευχόταν δίπλα στα συντρίμμια του κτηρίου για τον πατέρα της, που εξακολουθεί να αγνοείται.

«Ο πρόεδρος την αγκάλιασε, την παρηγόρησε, της συμπεριφέρθηκε σαν παππούς και ήταν υπέροχος μαζί της. Πραγματικά της έφτιαξε την ημέρα», διηγήθηκε ο Μπερκέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ