ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τουσκ αποχωρεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο Ντόναλντ Τουσκ αποχωρεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπως είπε ο ίδιος σήμερα, Κυριακή, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε την επιστροφή του στην εγχώρια πολιτική της Πολωνίας, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Ο ίδιος είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τον διάδοχό του στην προεδρία του ΕΛΚ θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

«Φυσικά, επισήμως, μπορώ να είμαι ο επικεφαλής του κόμματος… και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ενώνει πολλά ευρωπαϊκά κόμματα», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όμως, όπως το έχω πει, πρόθεσή μου είναι να εμπλακώ 100%, όχι 90% ούτε 80% στις υποθέσεις της Πολωνίας, επομένως έχω ήδη ενημερώσει τους εταίρους μου, πρωθυπουργούς και προέδρους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα… ότι αποφάσισα να επιστρέψω στην πολιτική της Πολωνίας», σημείωσε.

Ο Τουσκ στην ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος PO

Στην πρώτη γραμμή της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της χώρας επιστρέφει ο Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος της αντιπολίτευσης Πολιτική Πλατφόρμα (PO) στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος χθες, Σάββατο.

Μετά την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Μπόρις Μπούντκα, «τα καθήκοντα του προέδρου του PO αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τουσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Γιαν Γκράμπιεκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.

Ο Τουσκ, ηλικίας 64 ετών, είχε συνιδρύσει την Πολιτική Πλατφόρμα πριν από 20 χρόνια και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του το διάστημα 2007-2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ