ΚΟΣΜΟΣ

Ενστάσεις εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τις επαναπροωθήσεις

Ενστάσεις εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τις επαναπροωθήσεις
REUTERS

Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ενστάσεις για τις επαναπροωθήσεις ενώ κατηγορεί την Άγκυρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους τελευταίους μήνες καθημερινά εξαναγκάζει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην χώρα τους παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο ακριβής αριθμός των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες.

«Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», αναφέρει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία. «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία».

Έρευνες στα νότια σύνορα της χώρας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία στους πρόσφυγες και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Amnesty International.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ