ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του κινεζικού εμβολίου της Sinovac

Ταϊλάνδη: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του κινεζικού εμβολίου της Sinovac
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μη κατονομαζόμενος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ταϊλάνδη συμβουλεύει τις Αρχές της χώρας να μην χορηγήσουν στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, διότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε «παραδοχή ότι το εμβόλιο της Sinovac δεν είναι αποτελεσματικό».

Το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας, το οποίο φιλοξενεί πολλές απόψεις αξιωματούχων, μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από διαρροή. Η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, ο οποίος σχολίασε ότι δεν πρόκειται παρά για μία άποψη και ότι η εμβολιαστική πολιτική θα αποφασιστεί από πάνελ ειδικών.

Η Ταϊλάνδη έχει χορηγήσει το κινεζικό εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού της Sinovac στην πλειονότητα των υγειονομικών και η μελέτη επί πραγματικού που ανακοινώθηκε δείχνει ότι οι δύο δόσεις έχουν αποτελεσματικότητα 95% στην μείωση της θνητότητας και της σοβαρής νόσησης. Η μελέτη έδειξε αποτελεσματικότητα 71% έως 91% στην αποτροπή της προσβολής με την παραλλαγή Αλφα.

Η Sinovac δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Στο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται σύσταση από διακεκριμένους Tαϊλανδούς ειδικούς και από αξιωματούχο του ανωτάτου ιατρικού συμβουλίου για την χορήγηση στο υγειονομικό προσωπικό ενισχυτικής δόσης το εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Ειδικοί έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ποικίλους τύπους εμβολίων για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού.

Αναφέρονται κυρίως στο εγχωρίως παραγόμενο AstraZeneca, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι το εμβόλιο mRNA της Moderna είναι επίσης διαθέσιμο.

Η Ταϊλάνδη έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech για μελλοντική παράδοση και θα λάβει αυτόν τον μήνα 1,5 εκατομμύριο δόσεις που έχουν δωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Sinovac είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 σε ενηλίκους κάτω των 60, αλλά ορισμένα ποιοτικά δεδομένα για τον κίνδυνο παρενεργειών δεν υπάρχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ