ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Προελαύνουν ξανά οι Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου

Αφγανιστάν: Προελαύνουν ξανά οι Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου
Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι Ταλιμπάν την ώρα που οι ξένες δυνάμεις αποχωρούν (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Anja Niedringhaus, File

Εύφλεκτη είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να ανακτούν εδάφη και παλιά προπύργιά τους καθώς τερματίζεται η 20ετής στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν άλλη μία περιοχή-κλειδί στην επαρχία Κανταχάρ, ενώ περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στο Τατζικιστάν -το οποίο και αναπτύσσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα υπό το φόβο κλιμάκωσης.

Πάνω από το 50% της χώρας φέρεται ήδη να ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες ανακτούν διαρκώς εδάφη, ιδίως στο βόρειο Αφγανιστάν, και σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο αφγανικός στρατός -που επρόκειτο να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας μετά την αμερικανική αποχώρηση- κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Φυγή στο Τατζικιστάν

Περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε έπειτα από μάχες με τους Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή για την Εθνική Ασφάλεια του Τατζικιστάν, ενώ την ίδια ώρα οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας του Τατζικιστάν, «1.037 στρατιώτες των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων υποχώρησαν και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν για να σώσουν τη ζωή τους έπειτα από ένοπλες συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ένοπλοι Ταλιμπάν έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους» έξι περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, τα κοινά σύνορα της οποίας με το Τατζικιστάν εκτείνονται σε 910 χιλιόμετρα.

Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από την επίθεση των Ταλιμπάν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το Τατζικιστάν τους έχει επιτρέψει να περάσουν στο έδαφός του, επικαλούμενο «την αρχή καλής γειτονίας και σεβασμού της θέσης μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τα τέλη Ιουνίου το πιο σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Τατζικιστάν και άλλα σημαντικά σημεία διέλευσης με τη χώρα, όπως και περιοχές που οδηγούν στην μεγάλη αφγανική πόλη Κουντούζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων.

Απέναντι στις διαδοχικές πανωλεθρίες που έχει υποστεί ο αφγανικός στρατός, ιδιαίτερα στις επαρχίες του βορρά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια πιθανή «επιβράδυνση» των επιχειρήσεων και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται σύμβουλο του Αφγανού προέδρου, Άσραφ Γάνι, οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες της χώρας μετά την κατάληψη εδαφών από τους Ταλιμπάν.

Ενισχύσεις στα σύνορα - Συνδρομή υπόσχεται ο Πούτιν

Το υπουργείο Άμυνας του Τατζικιστάν από πλευράς του ανακοίνωσε ότι θα στείλει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην μεθόριο.

Την εντολή έδωσε ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται ο Εμομαλί Ραχμόν είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλατιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει υποστήριξη τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, σε περίπτωση που αυξηθεί η ένταση στα σύνορα του Τατζικιστάν με τον Αφγανιστάν.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «συζητήθηκε αναλυτικά η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα τατζικό-αφγανικά σύνορα, που οφείλεται στην κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στο έδαφος του Αφγανιστάν όπως και στην ζώνη της μεθορίου».

Στα χέρια των Ταλιμπάν «επιστρέφουν» παλιά προπύργια

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες, Κυριακή, την περιοχή-κλειδί Παντζουάι, παλιό τους προπύργιο στην επαρχία Κανταχάρ, έπειτα από μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, καταγάγοντας νέα στρατιωτική νίκη καθώς πλησιάζει ολοένα περισσότερο στην ολοκλήρωσή της η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη Κανταχάρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η Παντζουάι αποτελούσε για χρόνια προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών και υπήρξε επανειλημμένα θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις του NATO.

Η κατάληψη της περιοχής από τους Ταλιμπάν -ο ηγέτης τους, ο Χιμπατουλά Αχουντζάντα, κατάγεται απ' αυτήν- ανάγκασε δεκάδες οικογένειες να την εγκαταλείψουν.

Σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO από τη βάση Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, 50 χιλιόμετρα βόρεια από την Καμπούλ, νευραλγικό κέντρο των επιχειρήσεων του συνασπισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιφέρεια και το κτίριο του κυβερνείου» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Παντζουάι, Χάστι Μοχάμαντ.

Ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, Τζαν Χακριουάλ, επιβεβαίωσε την πτώση της Παντζουάι, κατηγορώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις πως παρότι είχαν «επαρκή» δύναμη στην περιοχή αποσύρθηκαν «οικειοθελώς».

Η Κανταχάρ είναι το λίκνο του κινήματος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 1996, επιβάλλοντας φονταμενταλιστικό ισλαμιστικό καθεστώς.

Το τελευταίο ανατράπηκε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που εισέβαλε στα τέλη του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη»

Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την Κυριακή τα σπίτια τους στην Παντζουάι μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας. Οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου μας ενώ φεύγαμε με την οικογένειά μου. Τουλάχιστον πέντε σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητο», χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανένας, αφηγήθηκε ο Γκιράν, κάτοικος της Παντζουάι που βρήκε καταφύγιο στην πόλη Κανταχάρ.

«Βρίσκονται σε υψώματα και πυροβολούν όλα τα αυτοκίνητα σε κίνηση. Ο κόσμος θέλει ειρήνη, αλλά δεν θα υπάρξει ειρήνη. Οι Ταλιμπάν θέλουν την εξουσία, δεν θέλουν ειρήνη» συνέχισε.

Η Παντζουάι είναι η πέμπτη περιφέρεια της επαρχίας Κανταχάρ που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο γραμματέας του αυτοδιοικητικού συμβουλίου της Κανταχάρ σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, το απόγευμα όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του μπροστά στο κυβερνείο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως έχουν πλέον πάρει τον έλεγχο των 100 από τις συνολικά 400 περιφέρειες όλης της χώρας.

Οι αφγανικές αρχές αμφισβητούν αυτόν τον αριθμό, αλλά παραδέχονται πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιφέρειες· είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί η κατάσταση στο πεδίο με ανεξάρτητο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ