ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία: 49 πτώματα μεταναστών ανοιχτά της Τυνησίας

Τραγωδία: 49 πτώματα μεταναστών ανοιχτά της Τυνησίας
AP Photo/Sergi Camara

 Μια τραγωδία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα ανοιχτά της Τυνησίας. Οι Αρχές της χώρας εντόπισαν 49 πτώματα μεταναστών που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τέσσερα πλεούμενα βυθίστηκαν στα ανοικτά της πόλης Σφαξ τις τελευταίες πέντε ημέρες, ανέφερε ο εκπρόσωπος των τυνησιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι επιβαίνοντες, κυρίως μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές το τρέχον διάστημα, εκατοντάδες μετανάστες αποπειρώνται να περάσουν στην Ιταλία από τη Λιβύη και από την Τυνησία.

Σύμφωνα με το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), περίπου 3.000 έχουν μπορέσει να φθάσουν στην Ιταλία αφού αναχώρησαν από την Τυνησία μέσα στη χρονιά, εκ των οποίων 1.100 και πλέον μόνο μέσα στον Ιούνιο.

Τα ποσοστά θανάτων στην Μεσόγειο αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’οδόν, αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια 37σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας».

Η Υπατη Αρμοστεία καθιστά υπεύθυνη και την ΕΕ, τονίζοντας ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται εν μέρει για τους θανάτους μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων “επαναπροωθήσεων” στη Λιβύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ