ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνελήφθη για «κατασκοπεία» ο πρόξενος της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη

Ρωσία: Συνελήφθη για «κατασκοπεία» ο πρόξενος της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη
Pixabay

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι συνελήφθη επ' αυτοφώρω ο πρόξενος της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη, Μαρτ Λάτε, τη στιγμή που παραλάμβανε από Ρώσο πολίτη έγραφα με απόρρητες πληροφορίες. Αντικρούει το Βίλνιους απορρίπτοντας τις κατηγορίες και κάνοντας λόγο για «στημένη» υπόθεση και «πρόκληση»

Σύμφωνα με την FSB,η δραστηριότητα του Εσθονού διπλωμάτη είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του και έχει σαφή εχθρικό χαρακτήρα έναντι της Ρωσίας.

«Σε βάρος του ξένου διπλωμάτη θα ληφθούν μέτρα σύμφωνα με του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας .

Συνολικά στο γενικό προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη υπηρετούν πέντε πρόξενοι, μεταξύ των οποίων και ο Λάτε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας ότι η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη Μαρκ Λάτε στη Ρωσία ήταν «στημένη» και συνιστα «πρόκληση».

«Η κατηγορία ότι περιήλθαν στην κυριότητα του διαβαθμισμένα έγγραφα είναι απολύτως αβάσιμη. Πρόκειται για πρόκληση. Όλο το συμβάν ήταν στημένο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας, Αάρι Λέμικ.

Η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα του ότι η Ρωσία επιλέγει την αντιπαράθεση αντί να αντιστρέψει την αρνητική τάση στις σχέσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ