ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου
AP Photo

Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε σήμερα, Τρίτη την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν από τις Αρχές, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώνει η οικογένειά του.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Απρίλιο, αφού είχε εκπέσει του βουλευτικού του αξιώματος στις 17 Μαρτίου κατόπιν δικαστικής επικύρωσης της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να αποχωρήσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, παραμένοντας εντός αίθουσας του κτιρίου για αρκετές μέρες έως ότου συλληφθεί.

Την περασμένη Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμά του να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες και οι ατομικές του ελευθερίες «παραβιάστηκαν», ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο γιος του.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

«Η απόφαση έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα. Θα απελευθερώσουν τον πατέρα μου. Θα πάω να τον πάρω» έγραψε στο Twitter ο γιος του, Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατηγορείται παγίως από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.

Το HDP, ο τρίτος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο αδυσώπητης καταστολής από το 2016 με τη σύλληψη πολλών αιρετών και ηγετικών στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο χαρισματικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Έχουν συλληφθεί εκατοντάδες εκλεγμένοι αξιωματούχοι και υποστηρικτές του HDP, με την καταστολή να κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και την κυβέρνηση Ερντογάν να επιδιώκει την απαγόρευσή του κόμματος.

Στα τέλη του περασμένου μήνα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή εισαγγελέα που ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ