ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Καύσωνας: Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι δεν μπορούν να έχουν κλιματιστικά

ΗΠΑ - Καύσωνας: Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι δεν μπορούν να έχουν κλιματιστικά
AP/Elaine Thompson

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ πλέον τείνουν να γίνουν κανονικότητα στις ΗΠΑ αφού την προηγούμενη εβδομάδα το Πόρτλαντ έφτασε τους 46,6 βαθμούς Κελσίου, το Σιάτλ τους 42,2 και η Βρετανική Κολομβία τους 49,4 ενώ η ακραία ζέστη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου σε ορισμένες περιοχές.

Σημειώνεται πως οι καύσωνες είναι μια σημαντική αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από το 2004 έως το 2018 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 702 θάνατοι ετησίως που σχετίζονται με τη θερμότητα ενώ την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες αναφερόμενοι θάνατοι πιστεύεται ότι σχετίζονται με το κύμα καύσωνα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ συμβουλεύει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ισορροπήσει η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, είναι ένα κλιματιστικό.

Δυστυχώς όμως πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε κάτι τέτοιο. Ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας προσπαθούν να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση για ψύξη, ορισμένες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν καν να αντέξουν το κόστος ενός κλιματιστικού, πόσο μάλλον το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της μονάδας.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο ευάλωτες οικογένειες της χώρας, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτειακές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.

Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται περισσότερο έντονο όταν οι οικογένειες αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, και αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ πληρωμής για να διατηρήσουν τον ηλεκτρισμό τους ή να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η άλλη επιλογή είναι να μην ενεργοποιήσουν το κλιματιστικό τους, θέτοντας δυνητικά σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα ​​από την Κοινωνική Ασφάλιση κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αφού πληρώσουν για ενοίκιο, φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, απομένουν πολύ λίγα χρήματα για να διατηρήσουν τα σπίτια τους σε καλή θερμοκρασία.

Δεύτερον, το Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει πλήρως το Πρόγραμμα Βοήθειας Εγχώριας Ενέργειας Χαμηλού Εισοδήματος (LIHEAP) για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά και ζωντανά κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών κυμάτων θερμότητας.

Σημειώνεται πως το LIHEAP είναι ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις οικογένειες να πληρώνουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες ανάλογα με τις μεταβολές του καιρού.

Ενώ οι καύσωνες έχουν αυξήσει την ανάγκη για ψύξη τα τελευταία χρόνια, η ετήσια χρηματοδότηση για το LIHEAP μειώθηκε από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αναγκάζωντας έτσι το πρόγραμμα να εξυπηρετήσει πολύ λιγότερα άτομα απ'όσα έχουν επιλεγεί.

Είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση του LIHEAP στο πλήρως εξουσιοδοτημένο επίπεδο των 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως πρώτο βήμα για να βοηθήσει τις οικογένειες να αγοράσουν κλιματιστικά και να πληρώσουν για το λειτουργικό τους κόστος.

Οι καύσωνες είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Και καμία οικογένεια δεν πρέπει να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της και να μετακινηθεί σε κλιματιζόμενη αίθουσα μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα κλιματισμού. Οι κοινότητές μας αξίζουν καλύτερα.

Opinion by Mark Wolfe for CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ