ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη δείχνει πως οι πέστροφες εθίζονται στη μεθαμφεταμίνη στο νερό

Μελέτη δείχνει πως οι πέστροφες εθίζονται στη μεθαμφεταμίνη στο νερό
Pixabay

Η καφέ πέστροφα μπορεί να εθιστεί στο παράνομο φάρμακο μεθαμφεταμίνη όταν αυτό συσσωρεύεται στο νερό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Πάβελ Χόρκι, από το Τσεχικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής στην Πράγα, μελέτησαν εάν τα παράνομα ναρκωτικά που βρέθηκαν σε υδάτινα περιβάλλοντα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά των ψαριών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Experimental Biology.

Η ομάδα τοποθέτησε 40 καφέ πέστροφες σε μια δεξαμενή νερού, η οποία περιείχε ποσότητα μεθαμφεταμίνης που βρέθηκε σε ποτάμια γλυκού νερού, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, προτού τις μεταφέρει σε μια καθαρή δεξαμενή.

Στη συνέχεια, κάθε δεύτερη μέρα οι ερευνητές έλεγχαν αν η πέστροφα έπασχε από την έλλειψη της μεθαμφεταμίνης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ νερού που περιείχε το φάρμακο και νερού χωρίς αυτό. Επιπλέον 40 πέστροφες χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι πέστροφες που είχαν περάσει οκτώ εβδομάδες σε νερό που περιείχε μεθαμφεταμίνη, επέλεγαν το νερό που περιείχε το φάρμακο, τέσσερις ημέρες μετά τη μετάβαση στο γλυκό νερό.

Αυτό δείχνει ότι υπέφεραν από την έλλειψή του επειδή αναζήτησαν το φάρμακο όταν ήταν διαθέσιμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εθισμένα ψάρια ήταν λιγότερο δραστήρια από αυτά που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε μεθαμφεταμίνη και βρήκαν ίχνη του φαρμάκου στον εγκέφαλό τους έως και 10 ημέρες μετά την έκθεση.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και χαμηλή ποσότητα παράνομων ναρκωτικών στο νερό μπορεί να επηρεάσει τα ζώα που ζουν σε αυτά.

Τα φάρμακα που εκκρίνονται από τους χρήστες περνούν από συστήματα αποχέτευσης και στη συνέχεια απορρίπτονται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες δεν έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του είδους μόλυνσης, σε υδάτινες οδούς, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ψάρια είναι ευαίσθητα στις ανεπιθύμητες ενέργειες πολλών νευρολογικά ενεργών φαρμάκων από το αλκοόλ έως την κοκαΐνη και μπορούν να αναπτύξουν εθισμό στα ναρκωτικά με παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο», δήλωσε ο Χόρκι στο CNNi και πρόσθεσε πως τέτοιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τη λειτουργία ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χόρκι, η λαχτάρα για ναρκωτικά θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ισχυρή από τις φυσικές ανάγκες, όπως η τροφή ή το ζευγάρωμα.

Τα ψάρια αργότερα υποβλήθηκαν σε ευθανασία και αναλύθηκαν οι εγκεφαλικοί ιστοί τους.

Η μελέτη υπογραμμίζει πώς οι άνθρωποι μολύνουν το φυσικό περιβάλλον ποικιλοτρόπως, πέρα από τις πετρελαιοκηλίδες και τα πλαστικά απόβλητα.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η φλουοξετίνη, κοινώς γνωστή ως Prozac, έχουν επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή.

Η τρέχουσα έρευνα από ομάδες σε όλο τον κόσμο δείχνει αναμφίβολα τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους.

Τον Μάιο του 2019, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ίχνη παράνομων ναρκωτικών, φαρμακευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων σε δείγματα γαρίδων γλυκού νερού.

Και τον Μάιο του 2018, επιστήμονες που εργάζονταν στο Puget Sound, ένα κολπίσκο του Ειρηνικού Ωκεανού κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής της πολιτείας της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, δήλωσαν ότι τα μύδια στην περιοχή είχαν δοκιμαστεί θετικά για τη συνταγογράφηση οπιοειδών οξυκωδόνης.

Methamphetamine in waterways may be turning trout into addicts

ΔΗΜΟΦΙΛΗ