ΚΟΣΜΟΣ

Στη Δανία το ψηλότερο κάστρο στην άμμο - Σύμβολο της πανδημίας

Στη Δανία το ψηλότερο κάστρο στην άμμο - Σύμβολο της πανδημίας
Screen grab/video

Μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κατέκτησε το κάστρο στην άμμο που κατασκευάστηκε στο βορειοδυτικό άκρο της Δανίας , καθώς ξεπερνά τα 20 μέτρα και ζυγίζει περισσότερους από 5.000 τόνους.

Το κάστρο, στο θέρετρο Μπλόκχους, στο βορειότερο άκρο της Γιουτλάνδης, έχει πυραμιδοειδές σχήμα, για να μην καταρρεύσει. Αυτή είναι άλλωστε η μέθοδος που χρησιμοποιούν συνήθως οι ειδικοί αυτών των «εύθραυστων» κατασκευών.

Δημιουργός του είναι ο Ολλανδός Βίλφρεντ Στάιγκερ, ο οποίος με τη βοήθεια 30 από τους καλύτερους γλύπτες άμμου στον κόσμο, θέλησε να απεικονίσει πόσο εξουσιάζει ο νέος κορωνοϊός τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ιός «κυβερνά τον κόσμο μας, μας λέει τι να κάνουμε και μας εμποδίζει να είμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας», εξήγησε ο ίδιος παρουσιάζοντας το έργο του.

Φτάνοντας τα 21,16 μέτρα, το πλούσια διακοσμημένο κάστρο ξεπερνά κατά τρία μέτρα εκείνο που είχε χτιστεί στη Γερμανία το 2019 και με ύψος 17,66 μέτρα κατείχε μέχρι σήμερα το Ρεκόρ Γκίνες.

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 4.860 τόνοι άμμου για την κατασκευή του πύργου, ο οποίος στηρίζεται από έναν ξύλινο σκελετό, κρυμμένο στο εσωτερικό του. Για να είναι πιο σταθερή, η άμμος αναμίχθηκε με άργιλο, σε ποσοστό περίπου 10% και, μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο καλύφθηκε με μια στρώση κόλλας ώστε να αντέξει μέχρι τον χειμώνα, σε αυτήν την ανεμοδαρμένη ακτή.

Ο καλλιτέχνης εξήγησε ότι το βακτήριο του κορωνοϊού, στην κορυφή του κάστρου, συντρίβει τους ανθρώπους που βρίσκονται από κάτω και αυτοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον νικήσουν.

Οι κατασκευές στην άμμο έχουν γίνει παράδοση στο Μπλόκχους και τα γλυπτά συνήθως αντέχουν μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ