ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Επικίνδυνο» και «ανήθικο» το άνοιγμα λένε χιλιάδες επιστήμονες

Βρετανία: «Επικίνδυνο» και «ανήθικο» το άνοιγμα λένε χιλιάδες επιστήμονες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα» χαρακτηρίζουν περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι επαγγελματίες μέσω επιστολής τους το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να άρει την Δευτέρα 19 Ιουλίου τα μέτρα περιορισμού που έχει επιβάλλει στη χώρα κατά της πανδημίας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι επικίνδυνη και πρόωρη», έγραψαν οι επιστήμονες στο γράμμα τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την τρέχουσα στρατηγική της και να πάρει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει το κοινό, περιλαμβανομένων και των παιδιών. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα και την καλούμε να ματαιώσει τα σχέδιά της να άρει τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου», αναφέρεται στην επιστολή.

Αντίθετα, οι επιστήμονες συστήνουν στην κυβέρνηση να καθυστερήσει τη χαλάρωση των μέτρων μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και να τεθούν σε εφαρμογή κανόνες όπως ο σωστός εξαερισμός και η διαρρύθμιση των σχολείων. Μέχρι τότε, τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να περιλαμβάνουν τις υποδείξεις του ΠΟΥ (δηλαδή καθολική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η επιστολή, αρχικά υπογεγραμμένη από μερικές εκατοντάδες ερευνητές, πλέον έχει περισσότερες από 4.200 online υπογραφές.

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια ηθελημένη επιλογή να εκθέσει τα παιδιά σε μαζική μόλυνση, παρά να τα προστατεύσει στα σχολεία ή να τα εμβολιάσει», λέει ο δρ. Deepti Gurdasani, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία της επιστολής.

«Αυτό είναι ανήθικο και μη αποδεκτό. Οι νέοι μας έχουν υποφέρει ήδη πολύ τον περασμένο χρόνο, και τώρα καταδικάζονται να υποφέρουν τις συνέπειες ενός επικίνδυνου πειράματος», αναφέρεται στην επιστολή.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την άρση σχεδόν όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τις 19 Ιουλίου.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί πλήρους κατάργησης των περιορισμών, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών κέντρων.

Η 19η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος μιας σειράς περιορισμών. Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις. Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.

Η Ιατρική Ένωση Βρετανίας έχει επίσης εκφράσει αντιρρήσεις για τα κυβερνητικά σχέδια.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το 86,4% των πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και το 64% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν περισσότερα από 32.000 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Scientists condemn UK's 'dangerous and unethical' reopening plans, by Maggie Fox, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ