ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χωρίς καραντίνα από τις 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι

Βρετανία: Χωρίς καραντίνα από τις 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Χωρίς καραντίνα θα μπορούν να ταξιδεύουν από τις 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση Τζόνσον. Αυτό θα ισχύει από τη στιγμή που έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

Έτσι συνολικά σε 100 χώρες -ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία- δίνεται το ελευθέρας από την καραντίνα για όσους Βρετανούς έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι από τις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες οι προϋποθέσεις είναι ίδιες και για τις «πράσινες» και για τις «πορτοκαλί» χώρες» συμπλήρωσε ο Σαπς.

Προανήγγειλε, μάλιστα, πως από τις 19 Ιουλίου η κυβέρνηση θα καταργήσει την καθοδήγηση ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν για αναψυχή, για δουλειά και για να βλέπουν τις οικογένειές τους σε “πορτοκαλί” χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την επιστροφή τους αλλά και μοριακό τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους στη Βρετανία.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών που επιστρέφουν από χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα δεν έχουν υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή τους ούτε να κάνουν τεστ κορωνοϊού την 8η ημέρα.

Σύμφωνα με τον Σαπς, δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε όσους φτάνουν από χώρες στην κόκκινη λίστα, ακόμη και όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτοί θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ