ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία προέδρου Αϊτής: Ομάδα ενόπλων από το εξωτερικό πίσω από την επίθεση λέει η αστυνομία

Δολοφονία προέδρου Αϊτής: Ομάδα ενόπλων από το εξωτερικό πίσω από την επίθεση λέει η αστυνομία
AP Photo/Joseph Odelyn

Μία ομάδα ενόπλων αποτελούμενη κυρίως από πρώην Κολομβιανούς στρατιώτες βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την Τετάρτη, σύμφωνα με την αστυνομία

Ειδικότερα, η ομάδα των ενόπλων αποτελείτο από 26 πολίτες της Κολομβίας και δύο πολίτες των ΗΠΑ με αϊτινή καταγωγή, δήλωσε χθες Πέμπτη ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας της Καραϊβικής.

«Επρόκειτο για ομάδα αποτελούμενη από 28 επιτιθέμενους, ανάμεσά τους 26 Κολομβιανούς, που διεξήγαγε την επιχείρηση για να δολοφονήσει τον πρόεδρο», είπε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής.

Διευκρίνισε ότι δύο Αμερικανοί και 15 Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί, τρεις Κολομβιανοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ συνεχίζουν ακόμη να διαφεύγουν.

Τουλάχιστον οι έξι από τους φερόμενους ως μισθοφόρους που οι αρχές της Αϊτής κατηγορούν πως ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Μοΐζ είναι πρώην μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας, ανακοίνωσε εξάλλου χθες Πέμπτη ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο.

«Κατά τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για κολομβιανούς πολίτες, πρώην μέλη του στρατού. Δώσαμε οδηγίες (...) στην αστυνομία και στον στρατό να συνεργαστούν άμεσα στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας για να εξακριβωθούν τα γεγονότα», ανέφερε ο κ. Μολάνο στη διάρκεια βίντεο το οποίο διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η σύζυγος του Μοΐζ, Martine, τραυματίστηκε από την επίθεση και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα για θεραπεία όπου, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος σχεδίασε την επίθεση ή τι την οδήγησε. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής, Κλοντ Τζόζεφ, ωστόσο, δήλωσε στο BBC ότι ο 53χρονος πρόεδρος μπορεί να έχει στοχοποιηθεί επειδή πολεμούσε «ολιγάρχες» στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ