ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μια 14χρονη έγραψε ιστορία στον εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας

ΗΠΑ: Μια 14χρονη έγραψε ιστορία στον εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας
AP Photo/John Raou

Η 14χρονη Ζαΐλα Αβάν-Γκαρντ εκτός από μεγάλο ταλέντο στο μπάσκετ αναδείχθηκε και η πρώτη μαύρη έφηβη που κέρδισε τον εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας στις ΗΠΑ.

Η έφηβη από τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα έκοψε το νήμα χάρη στη λέξη «μουράγια», ένα είδος τροπικού δέντρου.

Νωρίτερα, είχε πετύχει διάνα στην ορθογραφία των λέξεων «querimonious» (σ.σ. περίεργος) και «solidungulate» (σ.σ. στερεοειδές).

Παρόλο που προπονείται στο κοπιαστικό «σπορ» της ορθογραφίας αρκετές ώρες την ημέρα, η ίδια το χαρακτηρίζει ως παράπλευρο χόμπι, αφού το μεγάλο πάθος της είναι το μπάσκετ: θέλει να γίνει επαγγελματίες στο άθλημα.

Η Ζαΐλα έχει διακρίσεις και στην καλαθοσφαίριση: κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ για τριπλάρισμα με διαφορετικές μπάλες την ίδια στιγμή, ενώ έχει εμφανιστεί σε διαφήμιση στο πλάι του σταρ του NBA, Στέφεν Κάρι, σύμφωνα με το BBC.

Με τη νίκη της έναντι στους 11 φιναλίστ της Πέμπτης, σε εκδήλωση στο Ορλάντο της Φλόριντα, εκτός από τον βαρύτιμο τίτλο, ο 14χρονη κερδίζει και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 δολαρίων.

Στον τελικό γύρο η πρώτη μαύρη νικήτρια στον διαγωνισμό αναμετρήθηκε με την 12χρονη Τσαΐτρα Ζουμάλα από το Τέξας.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2008 που τουλάχιστον ένας πρωταθλητής ή συν-πρωταθλητής του διαγωνισμού Scripps National Spelling Bee δεν είχε κάποια καταγωγή από τη Νότια Ασία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ