ΚΟΣΜΟΣ

EURO: Τα στατιστικά που σοκάρουν από τον αποκλεισμό της Γαλλίας

EURO: Τα στατιστικά που σοκάρουν από τον αποκλεισμό της Γαλλίας

Από τις πιο σοκαριστικές εκπλήξεις στο Euro ήταν ο αποκλεισμός της Γαλλίας γεγονός. Ήταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης και στην bet 365 με αποδόσεις που δεν ξεπερνούσαν το 6.00. Κι όμως οι τρικολόρ αν και ήταν μπροστά στο σκορ με 3-1 των Ελβετών κατάφεραν να δεχτούν την ισοφάριση πριν το 90' και να αποκλειστούν στα πέναλτι με τον Ελβετό κίπερ να αποκρούει την εκτέλεση του Εμπαπέ.

Τι έφταιξε όμως; Μέσα από την ανάλυση του αγώνα προκύπτουν 10 σοκαριστικά στατιστικά τα οποία δείχνουν τα αίτια αυτού του αποκλεισμού, αλλά και τα θετικά στοιχεία που είχαν οι τρικολόρ, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά.

  1. Η Γαλλία στο πρώτο μέρος δεν έκανε ούτε ένα σουτ στον στόχο. Η αμυντική τακτική των Ελβετών ήταν εξαιρετική και δεν άφησε τους αντιπάλους της να έχουν οπτικό πεδίο προς το τέρμα.
  2. Ο Αντουάν Γκριεζμάν που στα ματς του ομίλου ήταν δημιουργικός και έφτιαχνε επικίνδυνες καταστάσεις για τους αντιπάλους του, δεν μπόρεσε στο πρώτο μέρος να πατήσει ούτε μία φορά μέσα στη μεγάλη περιοχή των Ελβετών.
  3. Ο Γκρανίτ Τζάκα έκανε μόνο μία λάθος πάσα στο απίστευτο πρώτο μέρος των Ελβετών, όπου προηγήθηκαν με 1-0 των Γάλλων. Συνέχισε απρόσκοπτα και στην επανάληψη και δίκαια του απονεμήθηκε ο τίτλος του κορυφαίου του αγώνα μετά τη λήξη του. Είχε τις περισσότερες πάσες, τις περισσότερες πάσες προς τα εμπρός, τις περισσότερες πάσες και επιτυχημένες πάσες στο 1/3 του γηπέδου προς την επίθεση και τις περισσότερες επιτυχημένες μακρινές πάσες στον αγώνα!
  4. Θετικό στοιχείο για τους Γάλλους ήταν η απόκρουση του Λορίς στο πέναλτι του Ροντρίγκεζ. Ήταν το πρώτο πέναλτι που απέκρουσε ο Γάλλος κίπερ τα τελευταία εννέα χρόνια με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Στα πέναλτι πάντως δεν κατάφερε να πιάσει ούτε ένα.
  5. Τα δύο γκολ που έβαλε ο Μπενζεμά τον έβαλαν στο πάνθεον του γαλλικού ποδοσφαίρου. Γίνεται μόλις ο τρίτος Γάλλος που πετυχαίνει 4+ γκολ σε τελική φάση Euro. Οι άλλοι δύο είναι κατά χρονική σειρά, ο Μισέλ Πλατινί το 1984 (9) και ο Αντουάν Γκριεζμάν (6) το 2016.
  6. Το πρώτο γκολ παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Euro έγινε γεγονός όταν ο Πογκμπά έκανε το 3-1. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ουδείς παίκτης που ανήκε στους κόκκινους διαβόλους δεν είχε καταφέρει να βρει δίχτυα.
  7. Το 2/2 του Σεφέροβιτς προκαλεί. Ο Ελβετός στράικερ έκανε χατ τρικ και ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο για την ανατροπή. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό από στατιστικής άποψης είναι το γεγονός ότι κέρδισε μόλις δύο εναέριες μονομαχίες από τους αμυντικούς των Γάλλων και σε αμφότερες τις περιπτώσεις βρήκε δίχτυα.
  8. Κανείς δεν πέρασε τον Πογκμπά. Έχει κατηγορηθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια για την αμυντική του αδιαφορία. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή τουλάχιστον δεν ήταν σε αυτό το ματς. Δεν ήταν μόνο το γκολ που σκόραρε, ή οι πάσες που έβγαζε στον Εμπαπέ, ο Πογκμπά κατάφερε σε 120 λεπτά αγώνα να μην τον ντριπλάρει κανείς παίκτης! Απίστευτο για ένα μέσο και όμως αληθινό για τον Πολ Πογκμπά.
  9. Κανένα γκολ ο Εμπαπέ. Πολύ κακό το τουρνουά για τον σούπερ σταρ των Γάλλων. Περίμεναν πολλά από αυτόν αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να χάνει αμέτρητες ευκαιρίες και φυσικά να χάσει και το καθοριστικό πέναλτι που σήμανε τον αποκλεισμό των Γάλλων. Ουσιαστικά αυτό το πέναλτι ήταν ο καθρέφτης της συνολικής του παρουσίας σε αυτή τη διοργάνωση. Κανείς δεν σούταρε περισσότερες φορές από αυτόν δίχως να σκοράρει.
  10. Η πρώτη νίκη των Ελβετών στα πέναλτι. Το 2006, στο Μουντιάλ, η Ελβετία αποκλείστηκε από την Ουκρανία στα πέναλτι με 3-0. Το 2016, έχασε πάλι στα πέναλτι από την Πολωνία με 5-4. Ο Τζάκα τότε είχε χάσει το κρίσιμο πέναλτι. Αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος της για μία επική πρόκριση.