ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Ένοχος δήλωσε ο 48χρονος αστυνομικός ενώπιον του δικαστηρίου

Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Ένοχος δήλωσε ο 48χρονος αστυνομικός ενώπιον του δικαστηρίου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Matt Dunham

Ένοχος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο αξιωματικός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου για τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ, της 33χρονης γυναίκας που εξαφανίστηκε ενώ περπατούσε στο νότιο Λονδίνο τον περασμένο Μάρτιο.

Ο 48χρονος Γουέιν Κουζένς αστυνομικός περιπολίας διπλωματικών εγκαταστάσεων με πολιτικά ρούχα, παραδέχθηκε την ένοχή του για την απαγωγή και τον βιασμό της Σάρα Έβεραρντ, τον Ιούνιο.

Αναμένεται να καταδικαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου

Η Σάρα Έβεραρντ εξαφανίστηκε στις 3 Μαρτίου περπατώντας στο Clapham, στο νότιο Λονδίνο, κινητοποιώντας τις έρευνες των αρχών στην περιοχή. Το πτώμα της βρέθηκε τελικά πάνω από 100 χιλιόμετρα από το σημείο που την είδαν για τελευταία φορά.

«Ο Κουζένς είπε ψέματα στην αστυνομία όταν συνελήφθη και μέχρι σήμερα, αρνείται να καταθέσει. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτό το τρομακτικό έγκλημα εναντίον ενός ξένου», δήλωσε η ειδική εισαγγελέας Καρολάιν Όκλεϊ.

«Σήμερα δεν είναι η μέρα για να ακούσουμε τα γεγονότα για το τι συνέβη στη Σάρα. Σήμερα είναι μια μέρα για να θυμόμαστε τη Σάρα και οι σκέψεις μας παραμένουν με την οικογένεια και τους φίλους της», πρόσθεσε.

Η Όκλεϊ περιέγραψε τη δήλωση ενοχής του Κουζένς ως αποτέλεσμα της «μεγάλης σκληρής δουλειάς» της εισαγγελικής ομάδας. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία «πρέπει να επαινέται για τη διεξοδική και ακούραστη έρευνά τους για την εξαφάνιση της Σάρα».

Η εξαφάνιση της Έβεραρντ ώθησε χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες εκφοβισμού ή παρενόχλησης ενώ περπατούσαν μόνες τη νύχτα.

Πολλοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις συνήθεις προφυλάξεις που λαμβάνουν για να προσπαθήσουν να παραμείνουν ασφαλείς όταν περπατούν μόνες τους - όπως το να κρατούν τα κλειδιά μεταξύ των αρθρώσεων τους, να προσποιούνται ότι μιλούν σε κάποιον στο τηλέφωνο ή δεν φορούν ακουστικά τη νύχτα ενώ εξέφρασαν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους.

Με πληροφορίες από BBC, CNNi: London police officer pleads guilty to murder of Sarah Everard, by Laura Smith-Spark

ΔΗΜΟΦΙΛΗ