ΚΟΣΜΟΣ

«Addio» είπε συγκινημένη η Ιταλία στην θρυλική Ραφαέλα Καρά

«Addio» είπε συγκινημένη η Ιταλία στην θρυλική Ραφαέλα Καρά
AP Photo/Alessandra Tarantino Twitter @ Rafaella Carra

Χιλιάδες πολίτες έσπευαν στο Καπιτώλιο της Ρώμης και έξω από την εκκλησία Σάντα Μαρία Ιν 'Αρα Τσέλι, για το ύστατο χαίρε στην Ραφαέλα Καρά.

Η εκκλησία γέμισε κίτρινα λουλούδια, το αγαπημένο χρώμα της Ιταλίδας τραγουδίστριας, τηλεπαρουσιάστριας και showwoman. Το φέρετρο ήταν σε απλό, ακατέργαστο ξύλο, όπως είχε ζητήσει η ίδια...

Πολλοί από τους συνεργάτες της, τα ανίψια της, ο πρώην σύντροφός της και σκηνοθέτης Σέρτζιο Γιαπίνο την αποχαιρέτησαν μέσα στην εκκλησία.

Οι περισσότεροι θαυμαστές περίμεναν στον εξωτερικό χώρο, με τεράστια συγκίνηση, αλλά και τραγουδώντας τις μεγάλες τις επιτυχίες.

AP Photo/Alessandra Tarantino

«Σήμερα είμαστε όλοι θλιμμένοι, αλλά η Ραφαέλα θα μας ήθελε πάντα χαμογελαστούς. Η Rai πρέπει να της αφιερώσει ένα μεγάλο θέατρο και τηλεοπτικό στούνιο στο οποίο εργάσθηκε επί δεκαετίες» δήλωσε η παρουσιάστρια Μίλι Καρλούτσι.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, τόνισε ότι «όλη η Ιταλία, σήμερα, τιμά την γυναίκα αυτή που ήταν σύμβολο της χώρας. Διότι όπως κάνουν μόνον οι μεγάλοι άνθρωποι, ήξερε να απευθύνεται και να αγγίζει όλους, και τους πιο απλούς ανθρώπους».

«Ραφαέλα, τώρα πρέπει να χαρείς όλη την ξεκούραση που σου αξίζει, στην μεγάλη γιορτή του ουρανού» είπε ένας από τους καλόγερους των καπουτσίνων, ο οποίος τέλεσε την κηδεία.

AP Photo/Alessandra Tarantino

Η σορός της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας, πρόκειται να αποτεφρωθεί.

Σε ειδικό γυάλινο κουτί, η τέφρα της πρόκειται να μεταφερθεί στην Κάτω Ιταλία, στο Σαν Τζοβάνι Ροτόντο. Θα την ευλογήσουν οι καλόγεροι καπουτσίνι, στο μοναστήρι όπου έζησε ο γνωστός Ιταλός καλόγερος Πάντρε Πίο, ο οποίος, για την Ραφαέλα, ήταν κύριο πνευματικό σημείο αναφοράς.

Η Ραφαέλα Καρά άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, σε ηλικία 78 ετών.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος, ο χώρος του θεάματος και σύσσωμα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης απευθύνουν ένα δύσκολο «αντίο» σε μία από τις σημαντικότερες showwomen της χώρας που μαγνήτιζε επί δεκαετίες τον φακό με το δικό της μοναδικό στυλ και ενέργεια.

AP Photo/Staff/Claudio Luffoli

Η Ραφαέλα Καρά, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ραφαέλα Μαρία Ρομπέρτα Πελόνι, είχε γεννηθεί στην Μπολόνια στις 18 Ιουνίου του 1943, και ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του θεάματος μόλις στα εννέα της χρόνια, το 1952, για να γίνει γρήγορα διάσημη στην Ιταλία και διεθνώς.

Έγινε «σήμα κατατεθέν» της ψυχαγωγίας και της ιταλικής τηλεόρασης και όχι μόνο, διατηρώντας ταυτόχρονα παρά την τεράστια επιτυχία της ένα χαμηλό προφίλ.

Σήμερα, ο καλλιτεχνικός κόσμος και ο χώρος του θεάματος της Ιταλίας την αποχαιρετά με συγκίνηση και ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Raffaella Nazionale

Γεννημένη το 1943 στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια, η Ραφαέλα Καρά είχε σπουδάσει υποκριτική στο ιταλικό Πειραματικό Κέντρο Κινηματογραφίας. Το 1960 άρχισε να δουλεύει στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και κατέκτησε αμέσως το ευρύ κοινό, χάρη στην ευθυμία και την ενέργειά της.

Το 1970 παρουσίασε την μουσική εκπομπή Canzonissima, με απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης.

Ήταν η πιο αγαπητή γυναικεία τηλεοπτική παρουσία, μαζί με την τραγουδίστρια Μίνα.

Αμέτρητα τα ρεκόρ της: Από τις μεγάλης επιτυχίας περιοδείες της, ως τραγουδίστρια, στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Ρωσία, μέχρι και την επαγγελματική της ευρηματικότητα.

Με τις εκπομπές της ξεκίνησε η μεσημεριανή ζώνη στην ιταλική τηλεόραση, στην δεκαετία του 1980, όταν όλη η Ιταλία προσπαθούσε να μαντέψει πόσα φασόλια περιείχε μια τεράστια γυάλα.

Χορεύοντας έδειξε τον αφαλό της και φόρεσε μίνι, «σκανδαλίζοντας» μια πουριτανή, ακόμη, Ιταλία. Ήταν η μεγάλη, αξεπέραστη κυρία της μικρής οθόνης. Πάντα χαμογελαστή, αλλά ποτέ υπερβολική. Η συνεργασία της με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι αποτέλεσε μια μικρή παρένθεση. Όλοι την είχαν ταυτίσει με τα κανάλια και τις εκπομπές της Rai.

Συνέχισε να δουλεύει μέχρι πριν από δυο χρόνια, με εκπομπές συνεντεύξεων αλλά και συμπαρουσιάζοντας το ιταλικό μουσικό τάλεντ σόου. Κανείς δεν ήξερε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, μόνον λίγα κοντινά της πρόσωπα. Με την είδηση του θανάτου της, όλα τα κανάλια της ιταλικής τηλεόρασης διέκοψαν το πρόγραμμά τους και πρόβαλαν ειδικά αφιερώματα στην «εθνική Ραφαέλα», την Raffaella Nazionale.

«Η Ραφαέλα μας άφησε, πήγε σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ανθρωπιά της, το μοναδικό της χαμόγελο και το εξαιρετικό της ταλέντο θα λάμπουν για πάντα» έγραψε ο πρώην χορευτής και σκηνοθέτης Σέρτζιο Γιαπίνο, επί σειρά ετών σύντροφος της μεγάλης Ιταλίδας τηλεπαρουσιάστριας, σουμπρέτας και τραγουδίστριας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ