ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κούβα: «Πράσινο φως» στο εμβόλιο Abdala, το πρώτο της Λατινικής Αμερικής

Κορωνοϊός - Κούβα: «Πράσινο φως» στο εμβόλιο Abdala, το πρώτο της Λατινικής Αμερικής
Κουβανοί περιμένουν για να εμβολιαστούν σε τοπικό ιατρείο «δίπλα» στις αφίσες του Φιντέλ Κάστρο AP Photo/Ramon Espinosa

Άδεια κατεπείγουσας χρήσης εξασφάλισε από την εθνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Κούβας (Cecmed) το εμβόλιο Abdala έναντι της Covid-19.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε, παρασκευάστηκε και χρησιμοποιείται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, μαζί με το Soberana 2, το έτερο πιο προχωρημένο κουβανικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η Cecmed αποφάσισε «να εγκρίνει κατεπειγόντως τη χρήση του κουβανικού εμβολίου Abdala […] αφού επιβεβαίωσε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του» ανέφερε η αρχή σε ανάρτησή της στο Twitter.

Το Abdala, ένα από τα συνολικά πέντε εμβόλια που αναπτύσσει εγχωρίως η Κούβα, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 92,28% έναντι της Covid-19, σύμφωνα με την κρατική φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma.

Η Κούβα έχει ήδη προχωρήσει εδώ και έναν μήνα σε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού με εγχώρια, μη εγκεκριμένα εμβόλια, ευελπιστώντας ότι θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής.

Και το «στοίχημα» φαίνεται πως τελικά αποδίδει, όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της Δευτέρας περί αποτελεσματικότητας 92% του εμβολίου Abdala.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας η Κούβα έχει αρνηθεί να εισάγει εμβόλια από το εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ