ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Λε Ντριάν: Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε Ισπανία και Πορτογαλία πρέπει να εμβολιαστούν

Γαλλία - Λε Ντριάν: Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε Ισπανία και Πορτογαλία πρέπει να εμβολιαστούν
Η Ισπανία υπολογίζει στη θερινή περίοδο για να ανακάμψει από τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας AP Photo/Francisco Ubilla

Οι Γάλλοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστούν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αποσαφηνίζοντας προγενέστερη σύσταση της κυβέρνησης προς τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στις δύο χώρες εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

«Δεν υπάρχει προστατευτισμός του τουρισμού από τη Γαλλία, υπάρχει βούληση να διασφαλίσουμε τις υγειονομικές προδιαγραφές -ο τουρισμός είναι θεμελιώδους σημασίας για τις δύο χώρες μας» δήλωσε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή, από τη Μαδρίτη.

«Όλοι θέλουμε να πάμε διακοπές αλλά η προστασία της υγείας είναι θεμελιώδης και για τον λόγο αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε.

Είχε προηγηθεί χθες, Πέμπτη, σύσταση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, προς τους Γάλλους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου «καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορα.

Η σύσταση εξόργισε την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας που υπολογίζει στη θερινή περίοδο για να ανακάμψει από τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Γαλλία, και υπό το φως της διασποράς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενδέχεται να ανακοινώσει σε διάγγελμά του τη Δευτέρα νέα μέτρα, περιλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Διαβάστε αναλυτικά

Γαλλία: Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών - Διάγγελμα Μακρόν τη Δευτέρα

«Κλείνει» τα σύνορα στους ανεμβολίαστους η Μάλτα

Την ίδια στιγμή, ενώπιον των νέων δεδομένων που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα, η η Μάλτα ανακοίνωσε ότι «σφραγίζει» από την ερχόμενη Τετάρτη τα σύνορά της για όλους τους ανεμβολίαστους επισκέπτες.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μάλτας, Κρις Φερν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση λήφθη καθώς κρούσματα της Covid-19 διπλασιάζονται καθημερινά από την Δευτέρα.

Μέχρι σήμερα, οι τουρίστες μπορούσαν να επισκεφθούν τη Μάλτα αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή αν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ PCR.

Η μοναδική εξαίρεση ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι μπορούσαν να εισέρχονται μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε αναλυτικά

Μάλτα: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που απαγορεύει την είσοδο στους ανεμβολίαστους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ