ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Μπλόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/DADO RUVIC

Η Βόρειος Κορέα αρχίζει να «μπλοκάρει» το Facebook, Twitter και το YouTube, όπως και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες, γεγονός που προκαλεί τόσο ανησυχία όσο και εκνευρισμό.

Όπως αναφέρεται στο Associated Press, η απόφαση έχει παρθεί από το Υπουργείο Ταχυδρομιών και Τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Η ανακοίνωση είναι απίθανο να προκαλέσει μαζική αντίδραση, καθώς η πλειονότητα των πολιτών, δεν έχει ούτως ή άλλως, πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα λίγα άτομα που έχουν τη δυνατότητα «σερφαρίσματος», έχουν αποκλειστεί πλέον από την πρόσβαση μεγάλου εύρους δεδομένων.

Στο παρελθόν, δεν υπήρχαν τέτοιες απαγορεύσεις, ωστόσο πιστεύεται ότι οι πολίτες παρακολουθούνταν εν αγνοία τους. Με τη νέα απαγόρευση, θα είναι πολύ πιο δύσκολο στους επισκέπτες ή στους τουρίστες να μοιράζονται πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα για οτιδήποτε συμβαίνει στα εσωτερικά του κράτους.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι όποιος προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αποκλεισμένες αυτές τοποθεσίες ή προσπαθήσει να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο οποιοδήποτε δεδομένο θεωρηθεί αντιδημοκρατικό, θα τιμωρηθεί. Δεν έχει καθοριστεί ωστόσο ακόμα ο τρόπος ποινής.

Η πρόσβαση του διαδικτύου δόθηκε στη Β. Κορέα το 2013, όταν οι τουρίστες απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυο 3G, στα κινητά τους. Από τότε, οι πολίτες, χρησιμοποιούν ενεργά το Facebook, κάνουν tweets, ανεβάζουν εικόνες στο Instagram, ενώ οι πιο προχωρημένοι έφτασαν να κάνουν και live-streaming.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ