ΚΟΣΜΟΣ

Την παραπομπή Μπολσονάρου ζητά η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων

Την παραπομπή Μπολσονάρου ζητά η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων
AP Photo/Nelson Antoine

Για πρώτη φορά πλειοψηφία των Βραζιλιάνων υποστηρίζει την παραπομπή του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα, Σάββατο, στη δημοσιότητα, τη στιγμή που σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, που σχετίζεται με την προμήθεια εμβολίων, πλήττουν την ήδη επιβαρυμένη εικόνα του δεξιού ηγέτη της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Datafolha, 54% των Βραζιλιάνων υποστηρίζουν την πρόταση στην Κάτω Βουλή της χώρας να αρχίσουν διαδικασίες παραπομπής σε βάρος του Μπολσονάρου, ενώ 42% είναι αντίθετοι.

Στην προηγούμενη ανάλογη έρευνα της Datafolha, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τον Μάιο, υποστηρικτές και αντίπαλοι της παραπομπής ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι.

Σε μια χωριστή έρευνα της Datafolha, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, 51% των Βραζιλιάνων είπαν πως αποδοκιμάζουν τον Μπολσονάρου, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, τον Ιανουάριο 2019.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μπραζίλια συνταράσσεται από κατηγορίες ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ζήτησαν μίζες για να εγκριθεί με ταχείες διαδικασίες και να τιμολογηθεί σε υψηλότερες τιμές το εμβόλιο Covaxin που αναπτύσσεται από την ινδική Bharat Biotech.

Στα τέλη Ιουνίου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέστειλε την ισχύ συμφωνίας ύψους 1,6 δισ. ρεάλ (304 εκατ. δολάρια) για την προμήθεια του εμβολίου αυτού.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και ένα μέλος του Κογκρέσου έχουν δηλώσει πως μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία για το Covaxin με τον Μπολσονάρου, όμως δεν υπήρξε καμία ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του προέδρου για παράλειψη καθήκοντος.

Σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Μποσονάρου υποστήριξε πως είχε λάβει μέτρα αφού οι αξιωματούχοι του κοινοποίησαν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία για το Covaxin, αλλά δεν επεκτάθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ