ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή - Μαρτίν Μοΐζ: Συνεχίστε τη μάχη του, λέει η χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου

Αϊτή - Μαρτίν Μοΐζ: Συνεχίστε τη μάχη του, λέει η χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου
Ο δολοφονηθείς πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ (αριστερά) και η σύζυγός του, Μαρτίν (κέντρο), τον Μάιο του 2018 AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Η πρώτη κυρία της ΑϊτήςΜαρτίν Μοΐζ, η οποία τραυματίστηκε την Τετάρτη από ενόπλους που δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τη «μάχη» την οποία έδινε ο σύζυγός της.

«Είμαι ζωντανή» λέει μιλώντας στην κρεολική στην πρώτη δημοσια παρέμβασή της μετά την επίθεση μέσω ηχητικού μηνύματος στο Twitter.

«Είμαι ζωντανή, όμως έχασα τον σύζυγό μου, τον Ζοβενέλ», με τον οποίο ζούσε 25 χρόνια μαζί, προσθέτει στην ηχογράφηση, την αυθενικότητα της οποίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Aϊτινός υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πραντέλ Ενρίκες.

«Ώσπου να ανοιγοκλείσεις τα μάτια, οι μισθοφόροι μπήκαν στο σπίτι μου και γάζωσαν τον σύζυγό μου με σφαίρες [...] χωρίς καν να του δώσουν την ευκαιρία να πει μια λέξη» αναφέρει η Μαρτίν Μοΐζ.

Ο πρόεδρος της Αϊτής δολοφονήθηκε επειδή αγωνιζόταν «για δρόμους, νερό, ηλεκτρικό και ένα συνταγματικό δημοψήφισμα», προσθέτει. «Είναι μια μάχη που έδινε για εμάς, πρέπει να τη συνεχίσουμε», υπογραμμίζει.

Τώρα άλλοι μισθοφόροι θέλουν να σκοτώσουν τις ιδέες του και τα όνειρά του, λέει ακόμη στο μήνυμά της η Μαρτίν Μοΐζ και απευθύνει έκκληση να μην επιτραπεί να πεθάνει ο πρόεδρος για δεύτερη φορά.

Η ηχογράφηση, η οποία έχει διάρκεια 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και κόβεται ξαφνικά στο τέλος, είχε αναρτηθεί αρχικά στο Twitter από εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πότε έγινε.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ γαζώθηκε με σφαίρες στην κατοικία του γύρω στη 01:00 το πρωί της Τετάρτης (08:00 ώρα Ελλάδας) από ομάδα ενόπλων αποτελούμενη από 28 άνδρες (26 Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς αϊτινής καταγωγής), οι 17 από τους οποίους συνελήφθησαν από την αστυνομία της Αϊτής και τρεις σκοτώθηκαν.

Η Μαρτίν Μοΐζ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε αρχικά σε τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια αεροπορικώς στο Μαϊάμι.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί άλλων ανθρώπων κατά την επίθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Nouvelliste, η κόρη του ζευγαριού βρισκόταν στην κατοικία στη διάρκεια της επίθεσης και κρύφτηκε στο δωμάτιο του αδελφού της.

Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ απειλεί να βυθίσει την Αϊτή στο χάος και η διεθνής κοινότητα κάλεσε τη χώρα της Καραϊβικής να πραγματοποιήσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο.

«Δεν θα σας εγκαταλείψω» λέει ακόμη η Μαρτίν Μοΐζ, η οποία υπόσχεται να συμμετάσχει σύντομα σε απευθείας επικοινωνία μέσω του Facebook.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ