ΚΟΣΜΟΣ

Υπαρκτός ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας

Υπαρκτός ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας
Reuters/Kevin Lamarque

Οι περίπου 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας», η οποία δεν παύει να «εξελίσσεται» διαρκώς, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

«Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας (...) παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή», προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή με οικοδεσπότη τον Ομπάμα.

«Επαναβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη ευθύνη των κρατών (...) για την εφαρμογή μόνιμων, αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχό τους», συνεχίζει το ανακοινωθέν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει για να εμποδιστούν μη κρατικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς», προστίθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ