ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Στόχοι και νομοθετικές πρωτοβουλίες επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο

Κλιματική αλλαγή: Στόχοι και νομοθετικές πρωτοβουλίες επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο
AP Photo/Jean-Francois Badias

Το νέο νομοθετικό πακέτο της Κομισιόν που θέτει τους στόχους της ΕΕ για μείωση κατά 55% των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 πρόκειται να συζητήσει η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 14 Ιουλίου με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Πριν την παρουσίαση του κ. Τίμερμανς, οι επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων θα συζητήσουν την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) για την «Κατάσταση στο παγκόσμιο κλίμα το 2020» με τον γενικό γραμματέα του WMO.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο μεταμορφώνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από πολιτική δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

«Ανεβάζει» δε το στόχο της ΕΕ για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 από 40% στο 55% έναντι του επιπέδου του 1990.

Στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του κ. Τίμερμανς θα παρουσιάσει το πακέτο «Fit for 55 in 2030» προκειμένου να προσαρμόσει τις πολιτικές της για το κλίμα και την ενέργεια, μέσω των οποίων θα επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο για το 2030.

Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίου Εκπομπών της ΕΕ (ETS), βελτιώσεις για την Ανανεώσιμη Ενέργεια και τις Οδηγίες Αποδοτικότητας, την αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα , των κανονισμών LULUCF (Land use and forestry regulation for 2021-2030) και Effort Sharing Regulations -που αφορά τον επιμερισμό των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μεταξύ 2021-2030.

Την Πέμπτη, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στην επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Κλιματική αλλαγή: Μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ