ΚΟΣΜΟΣ

Αδελφός του Αμπντεσλάμ: Ο Σαλάμ δεν ήθελε να ανατιναχθεί

Αδελφός του Αμπντεσλάμ: Ο Σαλάμ δεν ήθελε να ανατιναχθεί
REUTERS/POLICE NATIONALE

Ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδελφός του Σαλάχ, του τζιχαντιστή που συνελήθφη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να «φιλοτεχνήσει» την αγιογραφία του αδελφού του λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ δεν ανατινάχθηκε γιατί ήθελε να μην προκαλέσει περισσότερα θύματα.

Αυτό αποκαλύπτουν και εφημερίδες οι οποίες αναφέρουν σε δημοσιεύματά του ότι ο Σαλάχ προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο του στο μακελειό του Παρισιού.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ "με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί" κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τα προάστιά του, δήλωσε ο αδελφός του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

"Αν ήθελα, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Ευτυχώς, δεν έφθασα μέχρι τέλους", φέρεται να δήλωσε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ στον αδελφό του, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες για μια ώρα στη φυλακή της πόλης Μπριζ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, "θέλει να συνεργαστεί καθώς πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά όχι στο Βέλγιο".
Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για τις οποίες είναι ενήμερος, "καθώς έχει τηλεόραση στο κελί του".

Σύμφωνα με αποσπάσματα των πρακτικών της ακροαματικής διαδικασίας στο Βέλγιο, τα οποία δημοσίευσαν η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το BFMTV στις 25 Μαρτίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ υποβάθμισε τον ρόλο του στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ο δέκατος άνθρωπος --και μόνος επιζήσας-- των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, βόρεια της πρωτεύουσας, είπε ότι έπρεπε να πάει στο Σταντ ντε Φρανς, χωρίς εισιτήριο, "για να ανατιναχθεί". "Αποφάσισα να μην το κάνω όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα τους τρεις επιβάτες μου και ξαναέφυγα. Οδήγησα τυχαία", είχε πει τότε στους ανακριτές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολένς, ο Αμπντεσλάμ "είχε κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας των δραστών της 13ης Νοεμβρίου" συμμετέχοντας "στην άφιξη ενός ορισμένου αριθμού τρομοκρατών στην Ευρώπη" και "στην επιμελητειακή προετοιμασία των επιθέσεων αυτών".

Η σύλληψή του έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες καταδίωξης φαίνεται, επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τους ερευνητές, να επέσπευσε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ