ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η έμπνευση και η δημιουργικότητα φτάνουν στα ποτήρια μας μέσα από ένα gin

Όταν η έμπνευση και η δημιουργικότητα φτάνουν στα ποτήρια μας μέσα από ένα gin

Ήταν πίσω στο μακρινό 1761 όταν ο 24χρονος τότε Βρετανός Thomas Dakin αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του αποστακτήριο στο Γουόρινγκτον, μια πόλη ανάμεσα στο Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ, προκειμένου να αρχίσει να ετοιμάζει το δικό του gin.

Μέσα από αυτή την απόφαση, ο Dakin δημιούργησε ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο αποστακτήριο εκτός Λονδίνου, μια απόφαση που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Διότι η πόλη που επέλεξε για το αποστακτήριό του, αποτελούσε ένα εμπορικό σταυροδρόμι, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να προμηθεύεται με όλα τα πολύτιμα και εκλεπτυσμένα υλικά που επιθυμούσε, με σκοπό να απογειώσει τη δική του, μοναδική συνταγή για gin και δη, να την εμπλουτίσει με πολλά και ιδιαίτερα βότανα.

Eκείνο που ενδεχομένως δεν μπορούσε να φανταστεί όμως όταν έφτιαχνε το αποστακτήριό του, ήταν πως η συνταγή που θα εμπνεόταν για το δικό του gin, θα «ταξίδευε» στον χρόνο και θα έφτανε μέχρι τις μέρες μας, καταγράφοντας μεγάλη επιτυχία και αποτελώντας εν έτει 2021 τη βάση για το Bombay Gin και δη, για το δημοφιλές Bombay Sapphire.

Από το 1761 στο 2021 με «όχημα» τη δημιουργικότητα

Μια ματιά στην ιστορία του Thomas Dakin είναι αρκετή για να μας δείξει πως σε ό,τι αφορά στα πλέον ξεχωριστά και διαχρονικά success stories, η δημιουργικότητα κάνει τη διαφορά. Διότι η έμπνευση ενός νεαρού Βρετανού πίσω στο μακρινό 1761, φέρνει σήμερα στα ποτήρια μας ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως, ένα gin τόσο ευέλικτο, που εκτείνεται σε κάθε μορφή πειραματισμού και έκφρασης.

Πράγματι, το Bombay Sapphire βασίζεται στην αυθεντική συνταγή για το Bombay Dry που δημιουργήθηκε το 1761. Και όπως είναι γνωστό, το Bombay Dry αποτελεί το DNA όλων των gin Bombay. Σύνθετο, αρωματικό και ισορροπημένο, το δημοφιλές ποτό που λανσαρίστηκε το 1987 και ανήκει στην Bacardi, κάνει τη διαφορά στις μέρες μας, όπως την είχε κάνει και πριν από 260 χρόνια ο εμπνευστής της συνταγής του, χάρη στον δημιουργικό του χαρακτήρα.

Και αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια, δηλαδή η δημιουργικότητα πίσω από τη συνταγή του, είναι που κάνει το Bombay Sapphire να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας, με τα πλέον γευστικά και δημοφιλή gin στον κόσμο.

Η γεύση που «ενώνει» την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα

Έχοντας ως βάση του μια συνταγή που βασίζεται στη δημιουργικότητα, το Bombay Sapphire Gin αντλεί έμπνευση από αυτή και παραμένει μέχρι τις μέρες μας κάτι περισσότερο από δημιουργικό. Τα παραδείγματα είναι πολλά όμως, το πλέον σημαντικό αφορά ενδεχομένως στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει επί σειρά ετών με τον κόσμο της τέχνης και του design.

Από τη συνεργασία με τον Thomas Heatherwick, τον σχεδιαστή που οραματίστηκε τα θερμοκήπια στο εμβληματικό, σημερινό αποστακτήριο του brand στο Laverstoke Mil, μέχρι εκείνη με τον καλλιτέχνη Tracey Emin, τον σχεδιαστή Tom Dixon και τον καλλιτέχνη Hebru Brantley, του οποίου το μοναδικό street art style κέρδισε την προσοχή όλων στον διαγωνισμό Artisan Series, που οργάνωσε το ίδιο το Bombay. Δεν γίνεται, φυσικά, να μην αναφερθούμε και στις συνεργασίες του brand με τις Frieze Art Fairs στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Ουσιαστικά, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές, το Bombay Sapphire Gin έχει βάλει στόχο εδώ και χρόνια να φέρει μια «νότα» δημιουργικότητας στις ζωές μας, μοιράζοντάς μας έμπνευση και καλώντας μας παράλληλα να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τη δική μας, δημιουργική πλευρά. Και αυτή ακριβώς τη δράση του συνέχισε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια των lockdowns, όταν όλοι μας χρειάστηκε να μείνουμε εντός και να βρούμε νέους τρόπους για να διασκεδάζουμε και να αξιοποιούμε ποιοτικά τον ελεύθερό μας χρόνο, το Bombay μας ενθάρρυνε μέσα από το project «Creativity at Home» να διαχειριστούμε τις στιγμές μας στο σπίτι περισσότερο δημιουργικά. Πώς τα κατάφερε; Μεταξύ άλλων, προσκαλώντας μας να παρακολουθήσουμε ειδικά digital masterclases και tutorials, αλλά και να λάβουμε μέρος σε social media challenges.

Εκτός όμως από συνεργασίες με artists και σχεδιαστές σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρα από τις σημαντικές του δράσεις του εν μέσω πανδημίας, το Bombay έχει εμπνεύσει επίσης τα τελευταία χρόνια και πολλούς ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε πολύ εύκολα, ρίχνοντας απλώς μία ματιά στις εικόνες και τα βίντεο που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό διαδίκτυο και δη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας ως «πρωταγωνιστή» το Bombay Sapphire και τα cocktails που δημιουργούνται με αυτό.

Με έμφαση στη γεύση, τα εκλεκτά συστατικά και τη βιωσιμότητα

Δεν είναι όμως μόνο ο δημιουργικός χαρακτήρας του brand, που το κάνει να ξεχωρίζει, αφού ένα ακόμη στοιχείο που έχει χαρίσει στο Bombay Sapphire εκατομμύρια θαυμαστές από ολόκληρο τον κόσμο, σχετίζεται με τα συστατικά που περιέχει και δη, με τη μέθοδο παρασκευής του.

Διότι για τη δημιουργία του συγκεκριμένου gin χρησιμοποιούνται δέκα εξωτικά βότανα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, μιας και το brand διατηρεί συνεργασία με αγρότες από όλον τον κόσμο. Και αυτά ακριβώς τα βότανα αναμένεται να πιστοποιηθούν ως βιώσιμα μέσα στο 2021, μιας και το Bombay Sapphire είναι γνωστό για την ευαισθησία του σε θέματα αειφορίας και οικολογίας και αναζητεί πάντα δημιουργικούς τρόπους για να ενθαρρύνει τη βιωσιμότητα στους καταναλωτές.

Εδώ ακριβώς έρχεται να «δέσει» και το θέμα της δημιουργικότητας, αφού η μπλε εμβληματική φιάλη του Bombay Sapphire έχει αποτελέσει, ουκ ολίγες φορές, έναν καμβά για ανακύκλωση για τους λάτρεις του gin και δη για καλλιτέχνες, οι οποίοι δίνουν νέα ζωή στις άδειες φιάλες, με διάφορους τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στις βιώσιμες δράσεις και τις «πράσινες» προσπάθειες του brand, τα παραδείγματα είναι πολλά. Να αναφέρουμε απλώς ότι το μπλε γυαλί των φιαλών του gin του είναι 100% ανακυκλώσιμο, ότι το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την απόσταξη αλλά και την εμφιάλωση του gin είναι «πράσινη» και μεταξύ άλλων, ότι το αποστακτήριο έχει μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή.

Όσο για την παρασκευή του ξεχωριστού αυτού gin, έχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αναμφίβολα δημιουργική, μιας και με απώτερο σκοπό την πιο αληθινή γεύση των βοτανικών, το Bombay αρωματίζεται από αυτά με έκχυση ζεστού ατμού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια εντελώς καινούργια έκφραση gin.

Στην περίπτωση, λοιπόν που έχετε διάθεση για δημιουργία, αντλήστε έμπνευση από το Bombay Sapphire Gin. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε για να «ξεκλειδώσετε» τη δημιουργική σας πλευρά, είναι να ακολουθήσετε βήμα-βήμα τη συνταγή για ένα απολαυστικό Bombay Sapphire Gin με Tonic.

Για να την ετοιμάσετε, θα χρειαστείτε απλώς Bombay Sapphire Gin, Premium Tonic Water, φρέσκο lime και πάγο. Τα βήματα για την προετοιμασία της είναι απλά και η αρχή θα γίνει επιλέγοντας ένα ποτήρι balloon και γεμίζοντάς το με πάγο. Στη συνέχεια, θα ανακατέψετε ελαφρώς τον πάγο προκειμένου να παγώσει το ποτήρι καλά και αμέσως μετά, θα προσθέσετε στο ποτήρι 50ml Bombay Sapphire Gin. Έπειτα, θα κόψετε ένα lime σε wedges και θα στύψετε ένα από αυτά στο ποτήρι. Στην περίπτωση δε που επιθυμείτε παραπάνω οξύτητα, θα στύψετε δύο φέτες lime. Τέλος, θα γεμίσετε με πάγο το ποτήρι και θα προσθέσετε 120ml Premium Tonic Water, ενώ θα γαρνίρετε με τη φλούδα από ένα lime.

Τόσο απλά, μια απλή προσθήκη, η δική σας «πινελιά» σε ένα ποτήρι με gin και tonic μπορεί να κάνει τη στιγμή σας λίγο πιο δημιουργική και δη, να σας εμπνεύσει. Άλλωστε, η δημιουργικότητα βρίσκεται στην «καρδιά» του Bombay Sapphire Gin, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από το γεύση του, όσο και από τις δράσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.