ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί όλο και πιο συχνούς φονικούς καύσωνες

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί όλο και πιο συχνούς φονικούς καύσωνες
AP/Ted S. Warren

Ο καύσωνας του βορειοδυτικού Ειρηνικού στα τέλη Ιουνίου ήταν ένα τραγικό γεγονός, καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκειά του.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος τουλάχιστον 83 ατόμων φαίνεται να σχετίζεται με τον καύσωνα στο Όρεγκον, ενώ αξιωματούχοι ερευνούν άλλους 32 θανάτους. Στην Ουάσινγκτον, πέθαναν τουλάχιστον 78 άτομα.

Στα σύνορα της Βρετανικής Κολούμπια, αξιωματούχοι μέτρησαν σχεδόν 800 θανάτους από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου - 500 περισσότεροι από το κανονικό για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο- και πιστεύουν ότι συνδέονται με τη ζέστη, σύμφωνα με υψηλόβαθμη αξιωματούχο της επαρχίας αυτής, Λίζα Λαπόιντε.

Παρά τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρχε αίσθηση της επείγουσας κατάστασης γύρω από την τραγωδία, καθώς τα ΜΜΕ ασχολούταν με τον τυφώνα «Έλσα» , έναν πυροβολισμό σε νυχτερινό κέντρο, ή μια πυρκαγιά που κατέστρεφε μια πόλη.

Ήταν εκατοντάδες «ήσυχοι» θάνατοι από μια αόρατη καταστροφή: Ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας, για τον οποίο δεκάδες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο» να συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Επιστήμονες και ψυχολόγοι δήλωσαν στο CNNi ότι η απάντηση έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις κρίσεις.

«Όταν υπάρχει πυρκαγιά ή τυφώνας, είναι εύκολο για τους ανθρώπους να δουν την καταστροφή μπροστά στα μάτια τους», δήλωσε ο Aaron Bernstein, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard, «αντίθετα, με τους καύσωνες που συνήθως δεν υπάρχει ορατή καταστροφή».

Ο καύσωνας σημειώθηκε επίσης με φόντο μια άλλη θανατηφόρα τραγωδία: την κατάρρευση ενός κτηρίου στο Surfside της Φλόριντα. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα, 94 άτομα έχει ανακοινωθεί πως έχουν χάσει τη χωή τους, ενώ 22 ακόμη παραμένουν αγνοούμενα. Ο καύσωνας ξεκίνησε την επόμενη μέρα της κατάρρευσης.

Ο Μπερνστάιν σημείωσε ότι η δημόσια αντίδραση σε μια τραγωδία έχει να κάνει εν μέρει με το ποιος είναι υπεύθυνος. Οι άνθρωποι θέλουν κάποιον να κατηγορήσουν είπε, και σε απτές καταστροφές είναι εύκολο να δείχνουν με το δάχτυλό τους. Είναι όμως διαφορετικό με μια παγκόσμια κρίση, όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία δεν σκοτώνει άμεσα τους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει κανένα άτομο το οποίο μπορείς να κατηγορήσεις για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Bernstein. «Υπάρχουν άλλοι λόγοι, αλλά όλοι αυτοί οι λόγοι μου καθιστούν πολύ σαφές ότι πρέπει να κάνουμε την κλιματική αλλαγή προσωπική υπόθεση και δείξουμε την δέουσα προσοχή».

Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να συνδέονται περισσότερο με βραχυπρόθεσμες τραγωδίες, συγκριτικά με γεγονότα που φαίνονται μακρινά, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Astrid Caldas, κορυφαίο επιστήμονα για το κλίμα.

«Δεν μπορούμε πραγματικά να συγκρίνουμε τις τραγωδίες και τα γεγονότα, επειδή είναι διαφορετικά, αλλά και τα δύο ήταν τρομερά γεγονότα», δήλωσε ο Caldas στο CNNi. «Αλλά υπάρχει η περίπλοκη δομή του ψυχισμού των ανθρώπων και η συμπεριφορά των μέσων συμβάλλει στην έλλειψη της ίδιας αντίδρασης».

Η αντίδραση στις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και τη ζημιά που προκαλεί στους ανθρώπους μοίαζει με εκείνη απέναντι στην πανδημία Covid-19, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα, σύμφωνα με την Kristie Ebi, ερευνητή για το κλίμα και την υγεία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Πάνω από 600.000 Αμερικανοί πέθαναν (από την Covid-19), αλλά υπήρχε περιορισμένη ανταπόκριση σε πολλά μέρη», δήλωσε ο Ebi στο CNNi. «Όταν εξετάζουμε έναν καύσωνα, συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψιν τον συνολικό αριθμό θανάτων μέχρι μήνες αργότερα», οι οποίοι συχνά είναι πολύ υψηλότεροι από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Όπως και η πανδημία, η ακραία ζέστη σκοτώνει επίσης μεγάλες κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος και ηλικιωμένους πληθυσμούς. Από τη Δευτέρα, οι υγειονομικές αρχές του Όρεγκον αναφέρουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από τον καύσωμα ήταν αφροαμερικανοί.

Επιπλέον, μια ανάλυση του 2020 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχει υποτιμηθεί, καθώς τα αρχεία συνήθως εξετάζουν μόνο ιατρικούς όρους όπως το θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και παραμελούν άλλες πιθανές αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως καρδιακές προσβολές και άλλες αιτίες.

Ο Ebi είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε μια συνήθως ήπια περιοχή όπως ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός, δεν αντιλαμβάνονται τη θερμότητα ως κίνδυνο για την υγεία. «Οι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν και δεν σκέφτονται τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες», παρατήρησε.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αυξηθεί η συνειδητοποίηση και, ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα για να υποστηρίξουμε ποια είναι η αποτελεσματική προσέγγιση».

Οι ερευνητές λένε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τη ζωή μας σήμερα και ότι εκτός εάν τεθούν σε εφαρμογή σχέδια ανάσχεσης της αλλαγής του κλίματος ή της θερμότητας, ιδιαίτερα σε ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες, πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από ακραία ζέστη καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.

Climate change is fueling mass-casualty heat waves. Here's why experts say we don't view them as crises, By Rachel Ramirez, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ