ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Απειλές Ταλιμπάν κατά Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Απειλές Ταλιμπάν κατά Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP Photo/Rahmat Gul

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν την Τουρκία «με συνέπειες» εφόσον διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει αυτή την αξιόμεμπτη απόφαση», υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους, αναφερόμενοι στο σχέδιο της Τουρκίας.

«Αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατοχή της χώρας μας, το Ισλαμικό Εμιράτο [...] θα στραφεί εναντίον τους» προειδοποιούν.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσαν οι Ταλιμπάν, η ευθύνη για τις συνέπειες θα πέσει στους ώμους αυτών που επεμβαίνουν.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως η Τουρκία συμφώνησε σε ορισμένα σημεία με τις ΗΠΑ ως προς τη λειτουργία του αεροδρομίου και οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

«Το αεροδρόμιο είναι ανάγκη να παραμείνει ανοικτό, να λειτουργεί. Όλες οι χώρες το λένε. Αν το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, οι χώρες θα πρέπει να αποσύρουν τις διπλωματικές αποστολές τους εκεί» δήλωσε ο Ακάρ.

Οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το αεροδρόμιο. Θέλουμε να είμαστε με το μέρος του αφγανικού λαού» ανέφερε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η αφγανική αστυνομία ανακοίνωσε πως σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε πολυσύχναστη περιοχή της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματισθούν πέντε.

Δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την έκρηξη, ούτε ποιος ήταν ο στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ